1864: Om tre dage vil preusserne storme Dybbøls skanser

15. april 2014 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

15. april 1864

Bombardement og død er efterhånden blevet hverdagen ved fronten, men der indtræffer dog en enkelt usædvanlighed. Den 1864 bdanske 3. brigade nægter nemlig i nogen tid at indtage deres positioner i skanserne.

Efter den sædvanlige 6-dagsvagt i skanserne fra 7. til 13. april skulle brigaden have 4 dages hvile på Als, men 2 af disse hviledag er blevet inddrag pga. en ny rotationsordning efter 8. brigades ankomst til Dybbøl.

Artiklen fortsætter under annoncen

Dette giver selvfølgelig anledning til utilfredshed, men bægeret flyder over for soldaterne, da 3. brigade på vej ud til mønstringspladsen møder soldater fra 8. brigade, som for kun 2 dage siden afløste dem i stillingen. 8. brigade består hovedsageligt af yngre mænd, som ikke har været ved fronten længe, så i geledderne høres kommentarer som ”De unge skal skånes, og vi sendes til slagtebænken”. 1864

Artiklen fortsætter under annoncen

Utilfredsheden bliver ikke mindre af, at en gruppe artillerister og arbejdstropper støtter infanteristerne og opildner dem. Efter mangen parlamentering lykkes det dog for brigadens officerer at tale soldaterne til rette, og de begiver sig mod skanserne.

Moralen blandt de danske tropper synes altså på et lavpunkt, hvilket også general du Plat fremhævede for overkommandoen den 13. april.1864

Artiklen fortsætter under annoncen

På preussernes side har prins Friedrich Carl, øverstkommanderende for de belejrende preussiske styrker, i dag imidlertid sat sin underskrift for den endelige plan for stormen. Angrebet på den danske stilling vil begynde med et seks timer langt bombardement af skanserne.

Så snart beskydningen holder inde, vil seks kolonner af preussisk infanteri storme frem mod skanserne 1-6 i den danske forsvarsstilling. Den preussiske angrebsbølge vil bestå af i alt 46 infanterikompagnier og fem pionerkompagnier, dvs. ca. 11.500 angribende soldater og 1.250 specialtrænede soldater, som skal brække de danske forsvarsforhindringer ned.

Artiklen fortsætter under annoncen

Herudover vil en større mængde tropper blive holdt i reserve, klar til at imødegå eventuelle danske modangreb.

Danskerne har siden i går kunnet være helt sikre på, at et angreb nu kunne ventes når som helst. Om 3 dage skal Dybbølstillingen og dets forsvar stå den ultimative test.

Følg krigen dag for dag på www.1864live.dk

26. april 2024 Politik, Nordborg

Politisk debatmøde – hvor står vi og hvor vil vi hen?

26. april 2024 Politik

Torsdag aften havde Socialdemokratiet inviteret til ‘Dér derbAtter’ i medborgerhuset på Th, BrorsensVej i Nordborg og der var hele 112 mennesker, som gerne ville være med. “Vores plan med aftenen, det er få nogle ideer fra Jer, som vi kan tage med os. Jeg lover ikke, at de allesammen bliver til noget, men vi vil […]

Læs mere...