1864: Preusserne går ind i Jylland

7. marts 2014 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

7. marts 1864:

Den 5. marts enedes Østrig og Preussen om, at man nu ville udvide krigsførelsen og gå ind i Jylland. 1864 - b

Hidtil har operationerne været begrænset til hertugdømmet Slesvig når ses bort fra den uautoriserede besættelse af Kolding d. 18. februar. Men nu vil man altså udvide krigen til det egentlige danske kongerige.

Artiklen fortsætter under annoncen

Bismarck sender i dag den 7. marts meddelelse rundt til de europæiske hoffer om, at Østrig og Preussen nu vil udvide deres aktion. 1864 21

Det vil så være et åbent spørgsmål, hvor kraftigt disse vil reagere. Ved at gå ud over Slesvig får Preussen og Østrig svært ved at fastholde, at de alene ønsker at gennemtrumfe aftalerne fra 1851-52. Det har ellers netop været den officielle grund til at offensiven i Slesvig, da det netop var for at sikre, at Slesvig forblev frit og tæt knyttet til det tyske rige. På den anden side hjælper det dem måske, at de allerede har overskredet grænsen tidligere, undet at det kom til de store protester fra de øvrige stormagter.

Artiklen fortsætter under annoncen

Samtidig står det klart, at den danske minioffensiv fra i går blot blev ved truslen. Ingen af tropperne blev i Holsten, og man vendte i stedet hjem til København med uforrettet sag. Og med den nye udmelding om, at man nu vil udvide krigsførelsen, vil der i stigende grad være brug for så mange friske soldater ved fronten som muligt. Det har ellers været et problem, da flere deserterede.

Læs mere på www.1864live.dk