1864-serien er fantastisk for Sønderborg

12. oktober 2014 Kultur

Nu har danskere i hele landet haft chancen for se det første afsnit af drama-serien 1864 – og en stor del af handlingen kommer til at foregå i skanserne i Dybbøl, altså i vores baghave.  Og imens der er en masse mennesker, der jamrer over, at serien ikke er helt korrekt efter historiebogen, så kan alle vi, der godt ved, at der er tale om en drama-serie, tænke over, om den lokker flere til at besøge skanserne i Dybbøl, hvor de kan se det sted, hvor den nok mest betydningsfulde begivenhed i dansk historie udfoldede sig i al sin gru.

Benny Engelbrecht er sikker på, der kommer rigtigt mange hertil i kølvandet på drama-serien.

Benny Engelbrecht er sikker på, der kommer rigtigt mange hertil i kølvandet på drama-serien.

Sønderborgs skatteminister Benny Engelbrecht er sikker på, at serien vil få flere mennesker til at komme hertil og mærke historiens vingesus på stedet, hvor det voldsomme slag, som førte til et smerteligt nederlag, fandt sted.

“Slaget ved Dybbøl og det at der stod tyske flag hele vejen op til Kongeåen, har gjort os til dem, som vi er i dag.

Artiklen fortsætter under annoncen

For at forstå, hvad det vil sige at være dansk, så skal vi kende den historie”, siger Benny Engelbrecht til SønderborgNyt.

“Og så er jeg glad for, at det er en drama-serie, der ikke forherliger krigen, men fortæller om mennesker og deres liv på de betingelser, som krigen i 1864 stillede”, siger han.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han fortæller, at det også i dag er med tungt sind og medfølelse, at folketingspolitikere sender danskere i krig i verdens brændpunkter.

“I første afsnit af 1864 ser vi to vende hjem fra krig. Den ene er såret i benet og den anden er ramt på psyken.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er præcis, som det er i dag, når jeg er med til at sende unge i krig”, siger Benny Engelbrecht.

“Når gæster besøger skanserne, så skal de huske at se den sten, der markerer, at det var i Dybbøls skanser, at Røde Kors for allerførste gang var i aktion”, siger Benny Engelbrecht.

Artiklen fortsætter under annoncen

Om tv-serien får den historie med, ved skatteministeren ikke endnu. Det er jo kun første afsnit, der er blevet vist søndag aften. Der venter syv mere de kommende søndage.

Nu ser vi andre gæster

Ole Bornedal sagde for længe siden, at 1864 er drama, som laves med afsæt i 1864 - og at vi ikke skulle vente en dokumentar.

Ole Bornedal sagde for længe siden, at 1864 er drama, som laves med afsæt i 1864 – og at vi ikke skulle vente en dokumentar.

Karsten Justesen er klar til at byde mange tusinde turister velkommen i Sønderborg og Dybbøl.

Karsten Justesen er klar til at byde mange tusinde turister velkommen i Sønderborg og Dybbøl.

Sønderborgs turistchef Karsten Justesen er helt sikker på, at der vil komme mindst lige så mange på besøg i Sønderborg og i skanserne i tiden efter drama-serien har været vist.

Artiklen fortsætter under annoncen

Og det er ikke de samme som dem, der kom hertil i anledning af 150-året for nederlaget.

“De mennesker, der deltog i det store arrangement i år, det er de historie-interesserede. Nu får et langt større publikum et glimt af historien i deres fjernsyn og mange af dem vil selvfølgelig ned og gå en tur, hvor det hele skete i virkeligheden”, siger Karsten Justesen til SønderborgNyt.

Han fortæller, at serien også er solgt til BBC, Sverige, Norge og Tyskland.

 .

Artiklen fortsætter under annoncen

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
16. april 2021 Kultur, Sønderborg

Ringriderfest i Sønderborg – eller ikke – beslutningen tages om et par uger

16. april 2021 Kultur

Ringriderfestens formand, Jes Andersen, venter spændt på, hvilke retningslinier der kommer til at gælde for store arrangementer og især på at få at vide, hvor mange mennesker, der må samles. “Det kommer der oplysninger om i den kommende uge, når regeringens ekspertgruppe melder deres anbefalinger ud”, siger Jes Andersen til SønderborgNYT. Ringriderfestens komité mødes sidst […]

Læs mere...