1864: Sidste danske forpost bliver erobret

16. april 2014 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

16. april 1864

Ude i frontens forreste linjer besidder danskerne kun en enkelt forpost uden for skanserne. Ser man bort fra enkelte tropper i Dybbøløsten, så befinder forposten sig på en lille højderyg lidt nord for skanse 5 og 6. Herfra er det muligt for danskere at observere preusserne aktiviteter ned langs en del af den 3. parallel. 1864 2

Artiklen fortsætter under annoncen

De preussiske militæroverhoveder har derfor beordret denne sidste forhindring for stormangrebet erobret. Kl. 21.00 angriber preussiske tropper, og den danske forpost bliver hurtigt løbet over ende og fortrængt fra højderyggen. Preussiske pionersoldater graver sig hurtigt ned i stillingen, og et dansk forsøg på at generobre stillingen kastes tilbage.

Kort efter begynder skanse 6 at beskyde højderyggen, og Dybbølstillingens venstre fløj afgiver ild natten igennem. Danskerne mister 3 døde, 3 sårede og 55 tilfangetagne ved fægtningerne. Efter faldet af den sidste danske forpost er der ikke længere noget, der står i vejen for et endeligt preussisk stormangreb på de danske skanser.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det preussiske bombardement har i dag fortsat i et støt men reduceret tempo hele dagen igennem. Igen i dag kommer det eneste nævneværdige danske modsvar på beskydning fra batterierne på Als, dog med en smule støtte fra skanserne på højre fløj. 1864 3

Artiklen fortsætter under annoncen

Dette døgn falder 3.032 preussiske granater, og de danske tab forårsaget af beskydningen løber op i 31 døde og 57 sårede. De preussiske tab for hele døgnet er 36 mand.

Kraftig beskydning fortsætter natten igennem af de belejrende preussere – det kraftigste og mest vedholdende nattebombardement til dato.

Det er tydeligt, at preusserne ikke vil tillade danskerne at udbedre den efterhånden meget ødelagte stillingen inden det endelige angreb.

25. april 2024 112, Sønderborg

Brand i grillbaren Hos Jesper

25. april 2024 112

Onsdag aften ved 23-tiden var der brand i grillbaren Hos Jesper tæt ved Rutebilstationen. “Der var nogle unge gutter, som havde ringet til mig og sagt, at det røg fra grillbaren, så jeg skyndte mig herhen”, siger Jesper Sørensen til SønderborgNYT. Da han åbnede døren væltede røgen ud og han skyndte sig at lukke igen […]

Læs mere...