190-årigt tømrerfirma sætter fokus på bevaring af gamle vind- og vandmøller

25. oktober 2018 Kultur

De gamle vindmøller er – sammen med vandmøllerne – vigtige kendingsmærker i landskabet. De er med til at fortælle en vigtig kulturhistorie om hele nærmiljøet, men desværre står mange af de karakteristiske bygningsværker og forfalder.

“Det kræver årelang erfaring, dygtige og dedikerede medarbejder at genopbygge og restaurere de gamle møller. Det er de originale og sjældne materialer, de særlige detaljer, sliddet og patinaen, der giver møllerne sjæl og karakter. Vores opgave og passion er at genskabe møllens autentiske udseende og dermed bevare den kulturarv, som ellers går tabt med tiden”, siger tømrermester og møllebygger Morten Anker Petersen, der er 6. generation i den familieejede tømrer- og snedkervirksomhed Karl D. Petersen i Avnbøl mellem Sønderborg og Aabenraa.

Artiklen fortsætter under annoncen

I 190 år har firmaet haft restaurering af møller som et af sine varemærker. Det har været og er stadig et must at fastholde de gamle håndværkstraditioner og sikre, at medarbejderne kan anvende det gamle værktøj, når eksempelvis egetømmer skal tilhugges og tappes.

Nu sætter firmaet yderligere fokus på restaurering af møller. Det sker gennem etableringen af firmaet Møllebygger Petersen ApS.

“Vi har i dag fået en størrelse, der gør, at vi finder det rigtigt at samle alle mølleaktiviteter i ét selskab. Dermed ønsker vi at sende et klart signal om, at vi betragter hele området med største seriøsitet. Vi ønsker at bevare de danske traditioner og værdier. De må ikke gå tabt. Vi kan ikke blot rådgive mølleejere og arkitekter. Vi kan også stå for at koordinere restaureringen og genskabelsen af alle møllens funktioner. Vi har tæt kontakt til mølleingeniører og specialister. Ja, vi er i stand til at stå for alle detaljer, så en mølle igen kan blive funktionsdygtig uden at gå på kompromis med den historiske autenticitet”, siger Morten Anker Petersen i edn pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Karl D. Petersen beskæftiger i dag godt 20 projektledere og håndværkere, som udfører alle traditionelle byggeopgaver men også restaurerer møller og vandmøller samt bevaringsværdige ejendomme.

Virksomheden har de senere år stået for bl.a. renoveringen af den bevaringsværdige vagtstuebygning på Gråsten Slot, nye vinger på Sillerup Mølle ved Haderslev, møllehat og vinger på Slotsmøllen i Sønderborg, repareret den stormbeskadigede Lille Heddinge Mølle, istandsat vinger og møllehat på Dybbøl Mølle og renoveret Kloster Vandmølle i nærheden af Lemvig samt renoveret vingerne på Ringkøbing-Skjern Museums mølle i Skjern.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
25. juni 2022 Nordborg, Debat

Debat: Når kommunen skal spare så rammer det altid de ældre

25. juni 2022 Nordborg

Henrik Nielsen, Liberal Borgerliste, skriver: I Sønderborg skal der spares 45 millioner kroner i næste budgetår og det får store konsekvenser for vores ældre. Desværre ser man igen det område som første prioritet i byrådet, når der skal spares penge. Når man så ser lidt på, hvorfor Sønderborgs byråd har fået den opgave, så er […]

Læs mere...