1864: Preusserne hugger hovedet af Istedløven

2. marts 2014 Kultur

2, marts 1864:

Siden besættelsen af Slesvig i begyndelsen af februar 1864 har de indsatte tyske myndigheder arbejdet på at fordrive og istedløvenundertrykke danskheden. Tidligere i februar har man ophævet Novemberforfatningen og de såkaldte sprogreskripter.

Artiklen fortsætter under annoncen

Den nationalliberale avis Fædrelandet beretter i dagens udgave, at ”De magthavende preussiske Øvrigheder i Flensburg have foretaget Skridt til at faae det antiqvariske Museum, der som bekjendt gemmer Skattene fra Brarup-Fundene, i deres Besiddelse og derefter formodenligt bortføre det til Berlin.”

Heldigvis havde snarrådige dansksindede allerede bragt muserets genstande i sikkerhed.

Værre står det dog til med Istedløven – monumentet, der blev opstillet i 1862 i Flensborg til minde om den afgørende danske sejr imagesover de slesvig-holstenske oprørstropper i Treårskrigen.

Ifølge Fædrelandet lod de tyske myndigheder løven nedtage den 26. februar og ”formodentlig for at gjøre Forhaanelsen end mere krænkende har man ladet Løven lemlæste, inden man tog den ned; den 25de lod man nemlig Halen og Hoved afhugge.”

Læs mere på www.1864live.dk

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
15. maj 2021 Gråsten, Samfund

BIOGAS: Svært for nogen at vide Nature Energy byggede uden at have fået lov

15. maj 2021 Gråsten

I Kværs sidder en undrende Hans Jørgen Vaarbjerg, som læste forvaltningens redegørelse for sagsgangen omkring byggetilladelsen til Nature Energys biogasanlæg i Kværs og særligt, at redegørelsen viser, at forvaltningen først fik besked om, at byggeriet var i gang fik at vide fem uger inden Sønderborg Kommune på forlangende fra Miljø- og Fødevareklagenævnet forlangte byggeriet standset […]

Læs mere...