1864: Preusserne hugger hovedet af Istedløven

2. marts 2014 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

2, marts 1864:

Siden besættelsen af Slesvig i begyndelsen af februar 1864 har de indsatte tyske myndigheder arbejdet på at fordrive og istedløvenundertrykke danskheden. Tidligere i februar har man ophævet Novemberforfatningen og de såkaldte sprogreskripter.

Artiklen fortsætter under annoncen

Den nationalliberale avis Fædrelandet beretter i dagens udgave, at ”De magthavende preussiske Øvrigheder i Flensburg have foretaget Skridt til at faae det antiqvariske Museum, der som bekjendt gemmer Skattene fra Brarup-Fundene, i deres Besiddelse og derefter formodenligt bortføre det til Berlin.”

Heldigvis havde snarrådige dansksindede allerede bragt muserets genstande i sikkerhed.

Værre står det dog til med Istedløven – monumentet, der blev opstillet i 1862 i Flensborg til minde om den afgørende danske sejr imagesover de slesvig-holstenske oprørstropper i Treårskrigen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ifølge Fædrelandet lod de tyske myndigheder løven nedtage den 26. februar og ”formodentlig for at gjøre Forhaanelsen end mere krænkende har man ladet Løven lemlæste, inden man tog den ned; den 25de lod man nemlig Halen og Hoved afhugge.”

Læs mere på www.1864live.dk

24. april 2024 Erhverv, Sønderborg

Torsdag åbner Rema 1000 i Center Øst

24. april 2024 Erhverv

Når klokken slår otte i morgen, torsdag, går dørene op til den nye Rema 1000-butik i Center Øst og det glæder den erfarne købmand, Søren Eilersen, sig til. “Vi er ikke helt klar til at åbne endnu, men det det er tæt på. Vi har ikke fået de ferske varer hjem endnu, men torsdag morgen […]

Læs mere...