Med Christian den Anden på bytur

30. juli 2015 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Onsdag aften slog SønderborgNYT følge med Christianden den 2 og gik en tur gennem byens gader for at høre lidt om fortiden. Rollen som Christian den 2. havde Svend Aage Asmussen, som er fast guide på den historiske rundvisning i Sønderborg.

Turistkontoret har en granat siddende i muren.

Turistkontoret har en granat siddende i muren.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi starter her på Rådhustorvet, der iøvrigt blev bombet sønder og sammen den 2. april 1864, hvor granaterne regnede ned over byen”, siger Christian den 2. Han fortæller, at hvis man kigger på Turistkontorets mur, så kan man se en granat, der er muret ind i genopbygningen af huset.

Han fortæller om statuen på Rådhustorvet. Den buttede Alspige. Hendes former skyldes ikke, at sådan ser kvinder på Als bare ud, men de symboliserer det frodige Als. Hun har en frugtkurv, der er fisk og vand omkring hende.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Posthuset her er bygget, mens Sønderborg var tysk. Nemlig i 1916 og det havde en tysk ørn overindgangsdøren. Den blev fjernet i 1945”, siger den kongelige rundviser, mens de ti gæster, der havde meldt sig til den knap to timer lange byvandring, stod ud for byens tidligere posthus.

Byens første langhuse

I Æblegade har Salon Iris til i et af de første såkaldt langhuse i Sønderborg.

Sønderborgs første langhuse.

Sønderborgs første langhuse.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Tidligere blev der altid bygget med gavlen mod gaden, fordi det gav plads til flere huse”, siger Christian den 2. I 1864 blev de to huse også bombet, men de blev også genopbygget.

Knap så flot er det at kigge på bagsiden af Sønderborgs første Kvickly fra tresserne.

Christian den 2. stopper ved et meget lille bindingsværkshus.

“I dag bliver huset brugt til udstilling af malerier. Nok fordi det kan være svært at bo på 20 kvadratmeter”, siger han.

Hospital for spedalske

Artiklen fortsætter under annoncen

Foran Sankt Marie Kirkes indgang er der et stykke ned mod broen. Tidligere lå Sankt. Jørgens Hospital på det stykke.

Sønderborgs ældste hus

Sønderborgs ældste hus

“I mange byer i Danmark er der hospitaler, der bærer samme navn. Det skyldes, at de alle er hospitaler for spedalske og den epidemi fejede gennem landet i 1350”, siger Christian den 2.

Artiklen fortsætter under annoncen

Parkeringpladsen ved kirken ligger ovenpå en gammel kirkegaard og på pladsen er der en stor mindesten.

“Den er rejst for at mindes de dansksindede krigsdeltagere, der blev sendt til fronten i tysk uniform i Første Verdenskrig, som Danmark jo ikke deltog i”, siger kongen.

Sønderborgs ældste hus

Når man går fra kirkeområdet og ud mod Jomfrustien, så kommer man forbi i et lille bindingsværkshus.

“Det er bygget i 1641 og er Sønderborgs ældste hus”, siger Christian den 2. I huset boede klokkeren.

Der bliver fortalt om Sønderborgs kaserne, som er bygget til den tyske marine og derfra går turen gennem Havbogade, hvor der fortælles om det kommende byggeri, som iddrager Ewers Pakhus i et nyt kulturhus og også om det store hotel, der skal skyde op.

Bredgade er en skulderbred passage mellem to huse i Havbogade.

Bredgade er en skulderbred passage mellem to huse i Havbogade.

“I Havbogade ligger en række fiskerhuse. De blev naturligvis også skudt i stykker i 1864. Men de blev, som så meget andet bygget op igen. Reglerne blev sådan, at gavlen skulle vende ud mod gaden og der skulle være plads til, at en mand kunne gå mellem husene”, siger Christian den 2. Afstanden mellem husene skyldes to ting: Brandsikkerhed og så at fiskerne skulle kunne komme om i haven med dees garn, så man slap for, at de lå og flød ude foran.

To af husene er bygget helt tæt sammen, men en husejer satte et gadenavn på stien mellem hans og den anden nabos hus. På skiltet står der Bredgade.

Kongen fortæller om den gamle toldbygning, der oprindeligt tilhørte en handelsmand – og der blev fortalt om hotellet på den anden side. Også at det gik konkurs og blev købt af kommunen, hvorefter bygningen blev brugt som søfartsskole.

Tidligere hotel og søfartsskole.

Tidligere hotel og søfartsskole.

Solofabrikken fik nogle ord med på vejen og så afslørede rundviseren, at når der er så flot langs havnen i Sønderborg, hvor der ligger den ene spiserestaurant efter den anden, så skyldes det A. P. Hansen, der i rollen som borgmester inviterede ejerne af bygningerne i Sdr. Havnegade til et møde.

“Han forklarede dem, at deres bygninger var det første, som lystsejlerne så, når de kom til Sønderborg. Og så opfordrede han dem til at gøre noget ved facaderne, De var ikke holdt ret godt vedlige. malingen skallede af og det var ikke ret pænt”.

Christian den 2. fortæller om sine 17 år i fangenskab på slottet og afliver den skrøne om, han skulle have gået omkring et bord så mange gange, at der var kommet en rille hele vejen rundt.

“Det er en skrøne, der på et eller andet tidspunkt er skrevet ind i skolernes historiebøger”, siger Christianden den2. Pudsigt nok mens han står ved den skulptur ved havnen, der netop forestiller det runde bord.

“Her er den rille, der er skrevet om i bøgerne og den bliver pudset af byrådets medlemmer på Kulturnatten”, siger han.

Humletorvet var pladsen, hvor Sønderborg havde sin første markedsplads.

Humletorvet var pladsen, hvor Sønderborg havde sin første markedsplads.

Det var blot lidt af alt det, der fortælles på en historisk rundvisning – og kender du ikke Sønderborgs historie, så er det en glimrende måde at fange lidt af den på. Du kommer blandt andet til at høre om Frederik den 9. der flere gange har siddet under Chr. den X’s bro og drukket øl med landevejsriddere og andet godtfolk og du hører om Sønderborgs borgmester anno 1864. En politiker, der endte karrieren i det job, der svarer til at være Islands præsident.

Den næste historiske byvandring er den 5. august. Den starter ved Turistkontoret på Rådhustorvet.

Pris: Voksne: DKK 50,-
Børn (0-12) gratis  billede

 

 

 

25. april 2024 112, Sønderborg

Brand i grillbaren Hos Jesper

25. april 2024 112

Onsdag aften ved 23-tiden var der brand i grillbaren Hos Jesper tæt ved Rutebilstationen. “Der var nogle unge gutter, som havde ringet til mig og sagt, at det røg fra grillbaren, så jeg skyndte mig herhen”, siger Jesper Sørensen til SønderborgNYT. Da han åbnede døren væltede røgen ud og han skyndte sig at lukke igen […]

Læs mere...