80-årig forfatter fortæller om sin bog og opvæksten i Nordborg

2. november 2017 Kultur

Trods mange år i København har 80-årige Christen Duus Andersen bevaret sit alsiske sprog fra opvæksten på Nordals. Og netop opvæksten fortæller han levende og præcist om i en fantastisk bog om livet på landet for 65-70 år siden.

På torsdag den 9.november kl. 15 fortæller han om bogen i Lokalhistorisk Arkiv på Løjtertoft 32 i Nordborg, som i samarbejde med Historisk Samfund for Sønderjylland inviterer alle interesserede.

Der er gratis adgang og kaffe.

“Min kone siger, at jeg slår over i rigsdansk igen, når vi fra Als kører over Lillebæltsbroen”, siger forfatteren til bogen, som har titlen Fokkegilde og Flyverskjul.

Artiklen fortsætter under annoncen

Efter at have læst bogen kan ældre nikke genkendende til bl.a. lussingerne i skolen, pløjningen med heste, det frie liv, besættelse, bombefly og drengestreger. De yngre læsere vil bl.a. forundres over de vilkår, børn havde, før vuggestuer og børnehaver eksisterede – og hvordan børns hverdag blev levet i pagt med natur og dyr, skriver Historisk Samfund i en pressemeddelelse.

Forfatteren fortæller om høst og fokkegilde, om forældrene og slægten, om gårdens andre beboere. Han beretter om årets gang, forholdet mellem mennesker og dyr, kammeraterne og skolen og skæve eksistenser på barndomsgaden Løjtertoft. Forholdene på Nordals under krigen behandles også.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg havde egentlig ikke tænkt mig at blive forfatter som sådan, men efterhånden som jeg skrev, fik jeg lyst til at fortælle bredt om livet i Sønderjylland, om de rammer, vi levede under, og om de vilkår der gjaldt privat, i skolen og for voksne på Als i 1940erne og ’50erne”, siger Christen Duus Andersen på e sproch, ægte alsisk, i telefonen fra sit hjem i København. Gården, han voksede op på, lå der, hvor der nu er benzintank på Løjtertoft i Nordborg.

Når Historisk Samfund for Sønderjylland besluttede at udgive bogen, er det fordi, den giver et værdifuldt tidsbillede, som mange ældre sønderjyder vil nikke genkendende til, men som alle generationer kan blive beriget ved at læse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Om forfatteren

Christen Duus Andersen, årgang 1936, var først landbrugsmedhjælper. Efter værnepligt ved Livgarden blev han ansat som tjenestemand ved toldvæsenet i København, læste statsvidenskab ved Københavns Universitet og blev derefter kontorchef i Monopoltilsynet/Konkurrencestyrelsen.

Han bor i dag i Klampenborg.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
29. juli 2021 Erhverv, Sydals

Drømmer du om et stort plankebord på syv meter?

29. juli 2021 Erhverv

FAWL, From Als With Love, som laver unikke plankeborde og meget andet unikt håndværk i træ, har netop fået nogle lange egeplanker hjem fra Frankrig. Så drømmer du om et flot og unikt spisebord eller konferencebord, der er op til syv meter langt, så kan FAWL både lave det – helt efter dine ønsker – […]

Læs mere...