80-årig forfatter fortæller om sin bog og opvæksten i Nordborg

2. november 2017 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Trods mange år i København har 80-årige Christen Duus Andersen bevaret sit alsiske sprog fra opvæksten på Nordals. Og netop opvæksten fortæller han levende og præcist om i en fantastisk bog om livet på landet for 65-70 år siden.

På torsdag den 9.november kl. 15 fortæller han om bogen i Lokalhistorisk Arkiv på Løjtertoft 32 i Nordborg, som i samarbejde med Historisk Samfund for Sønderjylland inviterer alle interesserede.

Der er gratis adgang og kaffe.

“Min kone siger, at jeg slår over i rigsdansk igen, når vi fra Als kører over Lillebæltsbroen”, siger forfatteren til bogen, som har titlen Fokkegilde og Flyverskjul.

Artiklen fortsætter under annoncen

Efter at have læst bogen kan ældre nikke genkendende til bl.a. lussingerne i skolen, pløjningen med heste, det frie liv, besættelse, bombefly og drengestreger. De yngre læsere vil bl.a. forundres over de vilkår, børn havde, før vuggestuer og børnehaver eksisterede – og hvordan børns hverdag blev levet i pagt med natur og dyr, skriver Historisk Samfund i en pressemeddelelse.

Forfatteren fortæller om høst og fokkegilde, om forældrene og slægten, om gårdens andre beboere. Han beretter om årets gang, forholdet mellem mennesker og dyr, kammeraterne og skolen og skæve eksistenser på barndomsgaden Løjtertoft. Forholdene på Nordals under krigen behandles også.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg havde egentlig ikke tænkt mig at blive forfatter som sådan, men efterhånden som jeg skrev, fik jeg lyst til at fortælle bredt om livet i Sønderjylland, om de rammer, vi levede under, og om de vilkår der gjaldt privat, i skolen og for voksne på Als i 1940erne og ’50erne”, siger Christen Duus Andersen på e sproch, ægte alsisk, i telefonen fra sit hjem i København. Gården, han voksede op på, lå der, hvor der nu er benzintank på Løjtertoft i Nordborg.

Når Historisk Samfund for Sønderjylland besluttede at udgive bogen, er det fordi, den giver et værdifuldt tidsbillede, som mange ældre sønderjyder vil nikke genkendende til, men som alle generationer kan blive beriget ved at læse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Om forfatteren

Christen Duus Andersen, årgang 1936, var først landbrugsmedhjælper. Efter værnepligt ved Livgarden blev han ansat som tjenestemand ved toldvæsenet i København, læste statsvidenskab ved Københavns Universitet og blev derefter kontorchef i Monopoltilsynet/Konkurrencestyrelsen.

Han bor i dag i Klampenborg.

28. marts 2024 Samfund, Sønderborg

Rigtigt mange blev en del af Stop Madspild

28. marts 2024 Samfund

Torsdag stod adskillige mennesker i kø for at hente overskuds-madvarer i Frivillighedens Hus, hvor en gruppe på 18 frivillige stod klar til at dele ud og på den måde var både frivillige og modtagere en del af Stop Madspild, som også bakkes op af en række lokale dagligvarebutikker. “Vi har fået en masse madvarer, som […]

Læs mere...