Diætist: Nyrepatienter skal vende kostrådene på hovedet

5. oktober 2019 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Når der tales om god og sund kost, så handler det om at spise rigtigt meget grønt og sørge for at få godt med proteiner, så kroppen får noget at bygge med.

Men sådan er det nødvendigvis ikke, hvis man er nyresyg, fortæller klinisk diætist Kenneth Mærsk Christensen fra sygehuset i Sønderborg.

“Kostrådene er ikke altid sunde, hvis man er nyrepatient. Det er nemlig sådan, at proteiner giver mange affaldsstoffer, som sender nyrene på overarbejde. Derfor skal nyrepatienter, der ikke er i dialyse, spise proteinfattig kost”, siger Kenneth Mærsk Christensen til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Er patienten i dialysebehandling, så skal han eller hun øge indtaget af proteiner”.

Lørdag var diætisten på besøg i Det Sønderjyske Køkkens kokkeskole, hvor Nyreforeningen havde bestilt et kursus i den mad, som er god for nyresyge. Diætisten fortæller, at Jesper Kock fra Det Sønderjyske Køkken hjælper kursusdeltagerne med at omsætte teorierne til håndgribelige madretter.

“Vi vender kostrådene 180 grader og ser tingene på en ny måde. Det kan forekomme, at man også skal være opmærksom på sit indtag af kalium som vi finder i grøntsager, frugt og mælkeprodukter, samt fosfat som vi finder i mælke- og mejeriprodukter “, siger Kenneth Mærsk Christensen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der er nyrepatienter, som foretrækker at sikre det bedst mulige helbred gennem den rigtige kost – og andre foretrækker en kemisk løsning, altså medicin.

Og nogle kan ikke opnå forbedringen alene gennem den rette kost.

Kursusdeltagerne hyggede sig med køkkenarbejdet og var især begejstrede over alle de tip fra Jesper Kock, som gør madlavning lettere og oven i købet fører til et bedre resultat.

Artiklen fortsætter under annoncen