Byrådet lukker sig om sig selv – Dagsordener ændres uden forklaring

29. april 2020 Politik Skrevet af: Michael Kjær

Forud for hvert møde i byrådet eller i fagudvalgene udsender forvaltningen en dagsorden, men dagsordenen ændres ofte inden mødet holdes, uden det oplyses, hvad der er blevet fjernet, ændret eller tilføjet.

I forbindelse med aftenens byrådsmøde var der først 24 punkter der skulle behandles – nu er der kun 22 punkter, og hvilke der er fjernet, ændret eller tilføjet fremgår ikke.

”Nej, offentligheden kan ikke se hvad der er ændret når vi udsender en opdateret dagsorden”, bekræfter chefen for byrådssekretariatet Pernille Svindt Lentfer til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

Pernille Svindt Lentfer bekræfter også overfor SønderborgNYT, at der er sket ændringer på dagsordenen til aftenens byrådsmøde, hvor to punkter er fjernet, fordi de allerede var behandlet i Økonomiudvalget under en samlet sagsfremstilling:

“Det var en fejl, at de to sager blev sendt videre til Byrådet og det skyldes den nuværende situation under Corona-krisen, hvor kommunikationen i forvaltningen er blevet vanskelige”, siger Pernille Svindt Lentfer  til SønderborgNYT.

Offentligheden må selv finde ændringerne i dagsordenerne

Artiklen fortsætter under annoncen

Chefen for Byrådssekretariatet mener, at offentligheden i stedet blot kan sammenligne den opdaterede dagsorden med den version, der blev offentliggjort først.

Men det kan offentligheden ikke, fordi det altid kun er den seneste dagsorden, der er offentlig tilgængelig, mens tidligere versioner bliver slettet og det bliver der ikke ændret på:

”Det er altid kun den seneste dagsorden, der er offentlig og vi oplyser ikke, hvad det er for punkter, der er fjernet, ændret eller slettet, når vi sender opdaterede dagsordener ud”, siger Pernille Svindt Lentfer, som er sekretariatschef for Byrådssekretariatet og Juridisk afdeling i Sønderborg Kommune.

Artiklen fortsætter under annoncen

Byrådsmedlemmerne får oplyst ændringerne

Byrådsmedlemmerne får oplyst, hvilke punkter der er ændret, fjernet eller tilføjet, når en dagsorden opdateres og selv om forvaltningen bruger tid på at informere byrådsmedlemmerne om ændringer på dagsordenen og oplysningerne dermed er udarbejdet og tilgængelige, så er det ikke noget, offentligheden skal have indblik i.

”Der kan være mange årsager til, at en dagsorden ændres op til et møde i Byrådet eller i fagudvalgene og i nogen tilfælde vil det blot forvirre mere end det vil gavne – og i nogle tilfælde vil det være misvissende, hvis vi oplyser offentligheden om, hvad der er ændret – ligesom det vil afhænge af den konkrete situation”, siger Pernille Svindt Lentfer til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

Chefen for Byrådssekretariatet fortæller, at hun ikke tidligere har spekuleret over eller overvejet, om offentligheden skal have at vide, hvad der er ændret på dagsordener til byrådsmøder og møder i de politiske udvalg.

“Du får mig ikke til at svare entydigt på, om offentligheden fremover skal have oplyst, hvilke ændringer vi foretager i de udsendte dagsordener, fordi det vil afhænge af den konkrete sag og situation, så jeg synes det er bedre, at offentligheden altid kan se den opdaterede dagsorden som Byrådet kommer til at behandle, fremfor at offentliggøre eventuelle ændringerne”, siger Pernille Svindt Lentfer til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

Overvejer at oplyse om ændringer

Om offentligheden fremover kan få adgang til ændringer på dagsordener, står hen i det uvisse, men chefen for Byrådssekretariatet vil nu tage det med i sine overvejelserne om, hvordan de betjener byrådsmedlemmerne og offentligheden bedst:

“Jeg vil nu se på, om vi fremover kan gøre det på en anden og smartere  måde , men jeg siger dermed ikke, at det fremover bliver gjort anderledes, fordi der er mange overvejelser bag en ændring, eksempelvis om vi skal offentliggøre alle ændringerne altid eller blot nogle større ændringer og ikke mindre ændringer, som citatfej”, siger Pernille Svindt Lentfer, som er sekretariatschef for Byrådssekretariatet og Juridisk Afdeling i Sønderborg Kommune, til SønderborgNYT.

Du kan læse – de altid opdaterede – dagsordener og referater fra møder i Byrådet og de politiske fagudvalg på Sønderborg Kommunes hjemmeside.

HUSK – Støt den lokale handel i en svær tid! 

19. maj 2024 112, Sydals

Det er højsæson for have- og naturbrande

19. maj 2024 112

  Efter en lang vinter, hvor frosten har drænet planterne for vand, skal der kun en smule sol til at udtørre naturen og skabe brandfare, oplyser Beredskab Sønderborg. Det er især aske og cigaretskod, afbrænding af haveaffald og brug af ukrudtsbrænder, der er årsag naturbrande. Og mange benytter det gode vejr i Pinsen til grill […]

Læs mere...