Haiyan-aftale er super for Sønderborg

14. september 2015 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

En aftale om fælles profilering af Sønderborg-Haiyan på klimakonferencen COP21 i Paris, samarbejde om projektering af kystnære vindmøller, projekter for energirenovering af eksisterende bygninger og en forlængelse af Sønderborg-Haiyan aftalen.

Det var fire konkrete resultater, der kom ud af den officielle modtagelse på Sønderborg Rådhus fredag eftermiddag af en delegation fra Haiyan County i Kina med 1.sekretær Xiaohong Shen i spidsen.

1.sekretærens embede rangerer over borgmesterens i Kina, og hendes håndslag er derfor afgørende for vægten af de indgåede aftaler. Det er Shen, der er kommunens direkte kontakt til Kinas regering, og det er ikke mindst hendes fortjeneste, at Haiyan er en af de seks byer i Kina, der er udpeget som rollemodel i den indeværende femårsplan.

Artiklen fortsætter under annoncen

Byens status som rollemodel skyldes bl.a. den plan for en ny, bæredygtig bydel i centrum af Haiyan, som Dansk Energi Management & Esbensen har designet, skriver Sønderborg Kommune i en pressemeddelelse.

Aase Nyeggard fortæller, at samarbejdet med Kina er godt for både erhvervsliv og uddannelser i Sønderborg.

Aase Nyeggard fortæller, at samarbejdet med Kina er godt for både erhvervsliv og uddannelser i Sønderborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Designet og tankerne bag blev fredag præsenteret for delegationen af Morten Kristensen og Torben Esbensen fra firmaet, og det vakte umiddelbar begejstring hos delegationen i en grad, så 1.-sekretær Shen straks gav håndslag på en ny forhandling om evt. projektering af energirenovering i den eksisterende bygningsmasse i Haiyan.

Energirenoveringer er en akilleshæl i Kina, hvor den hurtige vækst har betydet, at der næsten kun bygges nyt, mens det gamle forfalder.

Peter Rathje, direktør i ProjektZero, fortalte om status for omstillingen til bæredygtighed i Sønderborg, hvor målet som bekendt er CO2-neutralitet i 2029. Han kunne bl.a. fortælle, at Sønderborg faktisk er foran delmålet lige nu. Han udtrykte ønske om et samarbejde med Kina og Haiyan vedrørende udfordringen med kystnære vindmøller, og det blev på stedet imødekommet.

Artiklen fortsætter under annoncen

EU-kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, har for nylig fremhævet Sønderborg-Haiyan samarbejdet som et eksempel til efterfølgelse. Den udmelding aftalte Sønderborg og Haiyans ledere i går at arbejde videre på i håb om også at blive omtalt og fremhævet i forbindelse med COP21.

“For Sønderborg betyder samarbejdet forretningsaftaler med Hayan og det giver arbejdspladser her i Sønderborg. Det betyder også, at EUC Syd kan udvikle deres uddannelser, så de kommer til at matche efterspørgslen, som jo ændres i takt med udviklingen af klimarigtige løsninger i byggebranchen”, siger viceborgmester Aase Nyegaard til SønderborgNYT. EUC Syds know how kan sælges til andre byer i verden, der også vil satse klimarigtigt.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

30. april 2024 112, Sønderborg

Ung mand på elløbehjul set med ‘gevær’ på ryggen

30. april 2024 112

En foreløbig ukendt mand har tirsdag eftermiddag givet anledning til utryghed i Sønderborg midtby ved at køre rundt på et sort el-løbehjul medbringende et geværlignende genstand på ryggen. Vedkommende er iført sort bluse m. hvid stribe, sort vest og hvide sko, skriver politiets vagtchef på X. Et vidne fortæller til politiet, at han har stået […]

Læs mere...