Ældres liv i landsbyerne – en landsdækkende udfordring

4. august 2014 Uncategorized

Købmanden er lukket, og bussen kører ikke længere. Helbredet er ikke længere til at køre selv, og Til Salg-skiltene står tæt i landsbyen.by 4

Det er situationen for mange ældre mennesker, som bor på landet – længst væk fra byerne, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Det er en helt gal udvikling, og det bliver værre og værre. De ældre sidder tilbage, og især de ældre, som ikke selv kan køre og er afhængige af bussen, er helt efterladte, siger Karsten Gram, næstformand i Landdistrikternes Fællesråd, der er et rådgivende organ for regeringen.

– De er afhængige af, at andre kan køre for dem, og det kan de jo ikke altid, tilføjer han.

Ifølge regeringens seneste Regional og Landspolitisk Redegørelse fra foråret bor næsten 800.000 mennesker i landområder langt væk fra byerne. Lidt mere end hver femte af dem – 167.077 – er over 65 år.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hos Statens Byggeforskningsinstitut genkender seniorforsker Helle Nørgaard beskrivelsen af landsbyer med en overvægt af grå- og hvidhårede.

– Det er en udvikling over hele den vestlige verden, at landsbyerne tømmes for funktioner. Det er naturligvis særligt problematisk for de borgere, som ikke umiddelbart kan flytte sig i hverdagen eller i det hele taget, siger hun.by 5

Artiklen fortsætter under annoncen

Hun peger samtidig på, at der er behov for nytænkning for at genskabe liv i landsbyerne.

– Det er faktisk muligt at genskabe nogle af funktionerne i multihuse, hvor for eksempel købmanden kommer og afleverer varer, hvor det er muligt at sende post og hente sin medicin fra apoteket. Måske kan der også indrettes et mødested i form af en café, siger Helle Nørgaard.

Landdistrikternes minister, Carsten Hansen, vil ifølge Jyllands-Posten gerne give landsbylivet en hjælpende hånd, men:

Artiklen fortsætter under annoncen

– Det afgørende er frivillige med gode idéer i landsbyen.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
6. oktober 2022 Samfund, Sønderborg

Nyreforeningen tager i Borgen og fortæller om organdonationer

6. oktober 2022 Samfund

Over hele landet markeres Organdonationsdagen den 8. oktober. I Sønderborg er Nyreforeningen Sønderjylland at finde på indkøbscentret Borgen – på øverste butiksetage, under rulletrappen op til parkeringstaget. Organdonation er et tema, som hele tiden er meget aktuelt. Det ligger os meget på sinde at udbrede kendskabet til emnet, da flere af vore medlemmer er transplanterede, […]

Læs mere...