AGS-elever skal lære at se forskellen på fakenews og fakta

14. april 2022 Uddannelse Skrevet af: Redaktion

En falsk video af Ukraines præsident og vildledende oplysninger om coronavaccinerne viser, at misinformation er en markant udfordring i samfundet, og med de store informationsstrømme kan det være svært at se forskel på misinformation og sandhed. Derfor går faktatjekmediet TjekDet og Google sammen for at sætte fokus på problemstillingen blandt gymnasieelever.

På en rundtur i landet er et af stoppene Alssundgymnasiet, hvor 110 elever onsdag får oplæg om betydningen af misinformation samt værktøjer til og praktisk erfaring med at faktatjekke aktuelt indhold fra sociale medier til falske videoer – de såkaldte deepfakes, skriver TjekDet og Google i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi har set de store implikationer af misinformation under pandemien og senest under krigen i Ukraine. Det er blevet et grundvilkår, vi må forholde os til, og derfor er det også helt nødvendigt, at vi som samfund ruster de unge og giver dem nogle værktøjer til at kunne navigere i det hav af informationer, de hver dag færdes i”, siger Jesper Vangkilde, kommunikationschef for Google i Danmark.

Gymnasieeleverne er generelt gode til selv at opsøge information, viser en stikprøve på Roskilde Katedralskole, Alssundgymnasiet og Aarhus Statsskole, hvor 266 elever har svaret. 40 procent søger selv nyheder dagligt, og det sker fra en bred palette af kilder som nyhedsmedier og sociale medier.

Artiklen fortsætter under annoncen

De tre nævnte gymnasier får udover besøget også mulighed for et undervisningsforløb baseret på materiale fra TjekDet. Her kan eleverne både teoretisk og praktisk gå i dybden med misinformation, faktatjek og de negative konsekvenser, som misinformation har for samfundet.