Alsion: Båltale med afsæt i traditioner

24. juni 2019 Kultur

Ved Alsion var det Koncertsalens bestyrelsesformand, Ole Balle Petersen, der fik ordet efter nogle af symfoniorkestrets musikere have spillet på Alsions område ud til Alssund. Cafeen stod klar med ringriderpølser og drikkevarer – og ved avdnkanten var der klar til bål.

Bestyrelsesformanden havede netop hørt Sønderjyllands Symfoniorkester spille og havde derfor bemørket, der var hekse på scenen.

“Her til aften var der to hekse i orkestret. Jeg håber ikke, at I skal op på kosten i aften”, sagde han og tog så fat på det med at brænde hekse.

“Det er især i den første halvdel af 1600-tallet, vi brændte hekse af og i Danmark skønner man, at omkring 1000 hekse kom på bålet”, sagde Ole Balle Petersen.

Nu var det ikke bare enhver kvinde, der blev sat på bålet.

“Hvis en nabo havde anklaget en kvinde for hekseri, så blev det testet, om hun var heks”, sagde Ole Balle Petersen.

Testen ville næppe blive godkendt af nutidens jurister.

“Man bandt kvinden på hænder og føder og smed hende i vandet. Druknede hun, så var hun uskyldig og flød hun ovenpå, så var hun heks og skulle brændes”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Traditioner

“Vi fejrer Sankt Hans og i morgen er der et halvt år til vi fejrer jul. Det er godt med traditioner, godt at holde fast i noget af det, som vi kender””, sagde Ole Balle Petersen.

“Men der skal også nyt til, der skal udvikles”.

Her i Sønderborg har der været et godt sygehus, en sygeplejeskole og en kaserne.

“Det har dem ovre på ‘Djævleøen’ bestemt, vi ikke skulle have længere”.

Men at noget falder bort, sætter ikke alt i stå.

“Vi har fået en flot havn med et stort hotel, vi har motorvej og Alsion har udvidet. Ting, som ingen troede nogensinde ville komme”, sagde Ole Balle Petersen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi har også haft en fantastisk sæson i Alsions koncertsal og en ny venter efter sommeren”.

Efter talen blev der sunget og så blev bålet tændt.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
1. december 2022 Sønderborg, Frivillige

Vester Sottrup Frivillige Brandværn lukker – der er for få frivillige

1. december 2022 Sønderborg

Vester Sottrup Frivillige Brandværn, som har eksisteret i hele 76 år, har valgt at lukke stationen og opsige kontrakten om brandslukning i deres lokale slukningsområde. Alle borgere kan fortsat føle sig trygge, fordi området bliver dækket af andre brandværn. ”Vi har set os selv i øjnene og vi kan fremadrettet ikke overholde den kontrakt vi […]

Læs mere...