Alsion: Familiekoncert med Singh og Goldschmidt

14. april 2015 Kultur

Sønderjyllands Symfoniorkester inviterer torsdag den 23. april kl. 17 hele familien til fyraftenskoncert med musikere ud over det sædvanlige: Singh & Goldschmidt, der spiller musik fra hele verden.

Singh & Goldschmidt laver ikke bare hyggelige og sjove koncerter for hele familien. Henrik Goldschmidt er også en gudsbenådet musiker – han er til daglig solooboist i Det Kgl. Kapel. Og så er han en mand, som har en drøm om at skabe en bedre verden – en koncert ad gangen.

Artiklen fortsætter under annoncen

untitled

Henrik Goldschmidt mener nemlig, at musikken kan bryde grænser ned: ”Som musiker er det fuldstændig basal viden, at vi kan spille sammen uanset sprog og kulturel baggrund. Musikken er universel og rammer direkte – uden om ordene – ind i hjertet. Musikken kan skabe en fællesskabsfølelse på få sekunder. Vi lader os gribe af den samme stemning og deler øjeblikke af ægte fællesskab, hvor vi alle fornemmer samværets styrke,” fortæller han i en pressemeddelelse..

Det gør han i sit orkester The Middle East Peace Orchestra, hvor jødiske og muslimske musikere spiller sammen. Men han gør det også gennem koncerter for børn – og publikum i Sønderborg og Esbjerg kan nu opleve ham på scenen sammen med Anders Singh og Sønderjyllands Symfoniorkester.

Familiekoncerter med mening

I samarbejdet med Anders Singh spiller Henrik Goldschmidt koncerter for hele familien. ”Den mellemøstlige musik taler til både hjerte og hjerne, og børn i alle aldre tager de stemnings- og billedskabende toner ind med alle sanser på vid gab,” fortæller han om børnekoncerterne.

Musikken står imidlertid ikke alene til børnekoncerterne. Instrumenterne bliver præsenteret, og Henrik untitled2Goldschmidt fortæller små historier mellem numrene, tryller lidt og viser musikkens kraft. Han forsøger at spille verdens længste tone, mens Anders Singh Vesterdahl tæller sekunder sammen med publikum, og publikum inddrages løbende, blandt andet ved fællessang.

Carl Nielsen og klezmer

De to musikere bringer musik fra hele verden med ind i koncertsalene i Sønderborg og Esbjerg. Henrik Goldschmidt nærer stor kærlighed til den traditionelle, jødiske klezmermusik, og musikken tager langt hen ad vejen afsæt netop i klezmertraditionen. Anders Singh Vesterdahl har indiske rødder og en solid fundering i Balkan- og sigøjnermusikken og bidrager med en særlig, verdensmusikalsk untitled1lyd. Man bliver musisk forført og forlader koncerten med tonale perlerækker svævende for sit indre øre, indhyllet i en duft af Balkan, Orienten og Østeuropa.

Foruden deres egne kompositioner spiller Singh & Goldschmidt også klassiske værker samt danske sange af blandt andet Carl Nielsen, som Henrik Goldschmidt har et ganske særligt forhold til.

En koncert indeholder både sjov og spas, danske børnesange og musik fra den store verden. Det er altid en blanding af sjov og alvor, og en del af musikken vil altid være den traditionelle mellemøstlige.

Prisen for en billet er blot 50 kroner.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk