I år er det 75 år siden befrielsen 5. maj 1945, og traditionen tro holdes der andagt i Christianskirken med efterfølgende kransenedlæggelse.
Det er fra kl. 8 om morgenen
Der lægges kranse af 4. maj Komiteen og en repræsentant fra kommunen.
Grænsegendarmernes fanekommando af 1969 deltager med faner og lægger blomster på mindehøjen over de fire grænsegendarmer, der omkom i tyske koncentrationslejre. Enheder tilsluttet Hjemmeværnet deltager med fanevagter.
På en af ladegårdens marker øst for Sønderborg, blev der i tiden mellem 1940 og 1945 anlagt en ny kirkegård. Arbejdet blev udført som beskæftigelsesarbejde – altså som en arbejdsløshedsbekæmpelses foranstaltning – alt arbejde blev udført udelukkende med håndkraft – med spade, skovl og trillebør. I 1944-45 fremstod hele området som en fin have, park om vil, tilplantet med træer, prydbuske og blomster, og var endnu ikke taget i brug til begravelser den 5. maj 1945.
På en åben plads på bakken, hvor der senere skulle bygges en kirke, stod der den 17. maj 1945 kl. 14 fire flagsmykkede, hvide kister, klar til en værdig jordfæstelse, med de jordiske rester af fire af de i alt fem faldne frihedskæmpere, som kort efter befrielsen den 5. maj 1945 blev fundet nedgravet på den daværende militære skydebane øst for Idrætshøjskolen.
På det nuværende grønne område, blev der på foranledning af 4. maj Komiteen i Sønderborg i 1970 i 25-året for befrielsen rejst en mindesten.
De fem frihedskæmpere er: Anker Hansen, Karl Marius Laursen, Svend Holm, Svend Aage Peter Hansen, Peter Theodor Madsen.
De fire grænsegendarmer er: Kristian Sofus Nielsen, Jens Albrecht Petersen, Hans Peter Gimm og Alfred Hansen Høj.
Efterfølgende lægges der blomster i Sønderborg for følgende personer, der mistede livet under krigen.
Niels Poulsen Korsgaard, Herman M. Boye, Carlo Henry Petersen og Niels Einar Lislevand.
Alle er velkomne til at deltage i andagt og kransenedlægge