Bibliotekerne sætter fokus på ORD

31. august 2018 Kultur

Danmarks Biblioteksuge ’18 sætter fokus på ORD og deres betydning for os som mennesker. Med aktiviteter, events og andre tiltag giver bibliotekerne alle en ekstra anledning til at tænke nærmere over, hvad ORD kan og gør ved og for os, og hvad det egentlig er vi bruger ORD til. Startskuddet lyder på FNs internationale læsedag lørdag den 8. september 2018 og fortsætter en uge frem.

På biblioteket i Sønderborg er der masser af aktivitet med fokus på ORD, når der tages udgangspunkt i tanken om, at bibliotekerne er hele Danmarks ordforråd. I MultiKulturhuset vil du derfor kunne gå på opdagelse i sjove, smukke og skæve ord og i ordbilleder, orddannelser og ordskatte.

Artiklen fortsætter under annoncen

En rap guide til aktiv kreativitet

Pede B er Danmarks mest vindende freestylerapper – han kan stå midt i spotlyset og frit jonglere med ord. Men hvordan gør han det? Sammen med psykolog Mads Korsgaard vil Pede B forklare, hvad kreativitet er, og hvilke psykologiske mekanismer man anvender for at være kreativ på kommando.

Foredraget tager afsæt i deres fælles bogprojekt, ”Aktivt kreativ – udnyt freestylemekanismerne”.

Til foredraget giver Mads Korsgaard eksempler fra psykologiforskning, og Pede B fortæller anekdoter fra sin karriere som tredobbelt vinder af MC’s Fight Night.

Artiklen fortsætter under annoncen

”En rap guide til aktiv kreativitet” finder sted tirsdag den 11. september kl. 17 på biblioteket i MultiKulturhuset og der er gratis billetter.

Novelleworkshop

Mandag den 10. september inviterer biblioteket til en kreativ og legende workshop, hvor deltagerne i fællesskab skal skrive videre på en novelle, som forfatteren Merete Pryds Helle har påbegyndt. På flere andre biblioteker i landet vil en lignende workshop finde sted, og når ugen er omme vil man kunne se, hvor forskellige noveller fra Nordjylland, Sjælland og Sønderborg kan blive – på trods af at udgangspunktet er det samme, skriver biblioteket i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

På workshoppen får man mulighed for at nørde i dybden med hvert eneste ord og undersøge, hvordan særlige ordvalg kan farve hele teksten, og ord for ord vil deltagerne stykke en færdig tekst sammen.

Workshoppen foregår på Sønderborgs bibliotek mandag den 10. september kl. 17-20.

Pris 50 kr. inkl. forplejning.

Danskernes yndlingsord

Fra vi står op til vi går i seng er ORD en helt naturlig og meget nødvendig del af vores liv.
Vi bruger ORD til at udtrykke følelser, ønsker, håb og tanker, ligesom vi bruger dem til at stille krav, give kritik og til at komme med indvendinger. ORD bruges i enhver form for social sammenhæng; for at skabe kontakt til andre, når vi leger med børnene, når vi læser og når vi snakker med vennerne.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vores personlige brug af ORD er med til at definere, hvem vi er som mennesker, og ORD er med til at fortælle os, hvem vores medmennesker er. Som optakt til Danmarks Biblioteksuge ’18 satte Danmarks Biblioteker derfor den 3. september gang i afstemningen om Danskernes Yndlingsord.

www.danmarksbiblioteker.dk kan alle netop nu være med til at stemme på deres yndlingsord. Når Danmarks Biblioteksuge ’18 nærmer sig slutningen af uge 37, vil Danskernes Yndlingsord blive kåret.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
12. august 2022 Kultur, Sønderborg

Kulturens huse skal sælges – uden det rammer indholdet

12. august 2022 Kultur

Kommunen har planer om at sælge sin del af Alsion, som blandt andet omfatter koncertsalen – og Sønderborghus og Sønderborg Teater skal også på salgslisten. “Det er vigtigt for mig, at brugerne af de tre steder drages ind i processen, så vi kan bevare den kultur, som vi har i Sønderborg”, siger Christel Leiendecker, som […]

Læs mere...