Bog med breve fra soldat der kæmpede i Dybbøl Skanse den 18. april i 1864

20. oktober 2018 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Den 10. oktober sendte forlaget Cornelia Erik Rønholts bog, “1864 – en landsoldats breve”, på gaden.

Den handler om Jens Jacobsen, der var født som søn af en fattig gårdmand i 1831 i landsbyen Alken ved Skanderborg og døde i 1907 – 76 år gammel.

Han var landsoldat i krigen i 1864, hvor han både var med i kampene ved Fredericia i marts 1864, og igen ved det skæbnesvangre slag ved Dybbøl den 18. april, hvor han blev skudt i benet, skriver forfatteren, Erik Rønholt i en mail til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han kunne dog slæbe sig til Als, hvorefter han var en af 500 sårede, der blev sejlet til København.

Her tilbragte han fire måneder på et lazaret i Kronprinsessegade.

Normalt skrev fattige folk på landet jo ikke breve, men når man var så langt væk hjemmefra, var det jo den eneste mulighed man havde for at have kontakt til familien.

Jens Jacobsen efterlod 34 breve fra denne periode.

De fleste af brevene er naturligt nok til hans kone, men der er også korrespondance til og fra andre i familien og flere af hans krigskammerater.

Artiklen fortsætter under annoncen

Alle disse gamle breve er transkriberet fra gotisk håndskrift og udgivet af landsoldatens oldebarn, forfatter Erik Rønholt i bogen “1864 – en landsoldats breve”.

De er alle skrevet nøjagtig som den oprindelige tekst med stavefejl, manglende tegnsætning osv. Brevene har givetvis været læst mange gange, så det har enkelte steder – specielt i papirets folder – været næsten umuligt at tyde ordene. Forfatteren har forsynet bogen med kommentarer, fodnoter og kort.

Det er ikke kun interessant at læse beretningerne om landsoldaternes dagligdag og førstehåndsskildringerne af de egentlige krigshandlinger, men vi får også et indblik i livet hos den fattige landbefolkning.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jens Jacobsen var en stærk møllersvend, som blev indkaldt til krigstjeneste den 18. januar 1864, og præcis tre måneder senere, den 18. april 1864, blev han fysisk og psykisk invalideret for resten af livet.

14. juni 2024 Erhverv, Sønderborg

Markedsdage trækker folk til

14. juni 2024 Erhverv

Både i dag, fredag, og i morgen, lørdag, er der Markedsdage i SønderborgNYT, hvor der fredag eftermiddag var orkestre fra Musikskolen på scenen i Apotekerhaven. “Vi har sørget for et lille tog, så børn kan blive kørt en tur rundt i gaderne og der er highjumping ved Citykrydset. Og så er der forresten også musik […]

Læs mere...