Bogcafé: Meget Ulf Pilgaard og en lille smule Allan Breckling

7. oktober 2018 Kultur

Flere end 190 mennesker oplevede søndag eftermiddag selveste Ulf Pilgaard i Brecklings Bogcafé på Hotel Comwell – og de oplevede værten, Allan Breckling, i det man mest af alt kan kalde en statistrolle. Han kom igennem med sit allerførste spørgsmål til den folkekære skuespiller efter 65 minutter.

“Det er helt anderldes det, jeg skal her, fordi der ikke er en rolle, jeg kan gemme mig i”, sagde Ulf Pilgaard til SønderborgNYT, inden han skulle møde publikum.

“Det er selvfølgelig også spændende at blive udfordret på den måde”, sagde han.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ulf Pilgaard er født i Skive i 1940.

“Jeg er det, man kalder et krigsbarn og det siger jo lidt om, hvor uhyggeligt gammel, jeg er blevet2, sagde han til publikum.

Hans far var teologiuddannet og det var sådan, at man langsomt rykkede op i hierakiet og lønrammerne.

“Så pludselig skulle vi til København, fordi min far kunne få en bedre stilling”.

Stedet var Vesterbro, det Ulf Pilgaard kaldte ‘Tove Ditlevsen-land’.

“Og så skulle vi pludselig til at lære dansk. De ku’ jo ikke forstå jysk”, sagde han.

Artiklen fortsætter under annoncen

Tilbage til Jylland

Lige inden Ulf Pilgaard skulle begynde i gymnasiet, havde hans far mulighed for igen at avancere og denne gang var det i Aarhus.

“Så vi skulle til Jylland igen og jeg begyndte på kathedralskolen. Dengang hed gymnasierne kathedralskoler og de lå kun i de byer, hvor der var domkirker. Så der blev ikke klækket mange studenter dengang”, sagde han.

“Jeg kom i dumme-klassen og det var den med de flotteste piger”.

Efter gymnasiet begyndte Ulf Pilgaard at læse teologi.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det var både naturligt og fantasiløst. Men i dag er jeg ret interesseret i religionshistorie og filosofi – og det undrer mig, at filosofi ikke fylder mere i dag. Det ville nemlig gøre verden noget bedre, end den er under alle DJØF’erne”.

Væk fra forældrene

Som 21-årig boede Ulf Pilgaard stadig hjemme og han skulle bestemt opføre sig ordentligt. Men det gjorde han så ikke altid.

“Vi var en lille gruppe, der var på restaurant og fejre, vi havde bestået en prøve. Vi blev enige om at løbe fra regningen og det gjorde vi”, sagde Ulf Pilgaard.

Artiklen fortsætter under annoncen

Men restauratøren ringede til Ulf Pilgaard og hans far overhørte samtalen og kaldte ham en “Laban”.

“Der indså jeg, at jeg bare skulle væk og jeg søgte ind på teologistudiet i Købeanhavn og det lykkedes”.

Begyndte på scenen

I København var jeg til optagelsesprøve i Studenterrevyen og kom med. Senere lavede de en lille teatergruppe og den lejede sig ind i et tomt teater, Alléscenen.

“Vi blev kaldt studenterskuespillere på bedste og nedladende vis og skuespillerforbundet holdt møder om os og de fik startet en avisstorm imod os, så på en måde fik vi god reklame”, sagde Ulf Pilgaard.

Artiklen fortsætter under annoncen

Når studerende havde tid til at bruge kræfterne på teater, så skyldes det, at det var en tid, hvor alle muligheder lå åbne og der var plads til at prøve nogle ting af.

“I dag har vi politikere, der vil have de unge gennem uddannelserne i en fart og det er ærgerligt, fordi slutresultatet ville blive bedre, hvis der er plads til at prøve nogle ting og finde det helt rigtige”.

På Alléscenen bliver Ulf Pilgaard set af Stig Lommer, som sender Preben Kaas ind til en forestilling.

“Og jeg bliver ringet op og spurgt, om jeg ville være med i en børneforestilling, hvor flere af de kendte var med og så skulle Preben Kaas instruere”, sagde Ulf Pilgaard.

Natmad der ændrer alt

På et tidspunkt ringer Preben Kaas til Ulf Pilgaard og inviterer til natmad.

“Og så blev jeg tilbudt en kontrakt på ABC-Teatret, som Preben Kaas havde”.

“Lønnen var 3000 kroner om måneden og til sammenligning tjente min far 2000 som præst”, sagde den kommende revystjerne, der undervejs møder sit hjertes udkårne.

Ulf Pilgaard fortæller om sin kommende hustru, Gitte, at både hun og han selv var med i en omrejsende forestilling og var nået til Silkeborg, hvor hans forældre skulle møde hende for første gang.

“Gitte kommer lidt forsinket ned til det bord, hvor familen Pilgaard sad og skulle ha’ biksemad. Hun var sminket op til aftenens forestilling med kunstige øjenvipper og det hele. Slet ikke noget for min far”, sagde Ulf Pilgaard.

Bedre blev det ikke, da hans far kæmpede med at ketchup ud af flasken og hele indholdet så lander på hans jakke, skjorte og bukser. Gitte knækker sammen af grin og min far bliver stiktosset”, sagde Ulf Pilgaard.

Ulf Pilgaard fortæller så, at det er trist, der er mennesker, der slet ikke har selvironi.

“Alt ville være lettere for dem selv og os andre, hvis de havde det”.

Værten blander sig i samtalen

Pludselig bryder Allan Breckling ind og beder om lov til at stille et spørgmål. Der er gået 65 minutter.

“Kan jeg få lov til at stille mit allerførste spørgsmål”, spørger Allan Breckling.

Nu er Ulf Pilgaard en meget venlig mand, så han fortæller sin vært, at han har det med at fortabe sig i minder.

“Er du afhængig af opmærksomhed”, spørger Allan Breckling.

“Det allerbedste jeg ved, det er nok publikum morer sig og griner helt vildt. Så kan jeg surfe på latteren”, siger bogcafé-gæsten.

Dirch Passer

“Dirch Passer var let, ligefrem og meget givende. Vi havde det godt og jeg bemærkede han slappede af, når vi var sammen. Dirh Passer havde det med at skulle være morsom hele tiden og det ville jeg ikke være. Det ville være for kedeligt. Så når Dirch Passer og jeg var sammen, så kunne Dirch Passer være Dirch Passer”.

Ulf Pilgaard har været sammen med alle de andre store revykunstnere.

“Preben Kaas, Jørgen Ryg, Dirch Passer og flere andre. Og de levede et hårdt liv og alkohol gjorde det ikke bedre”.

Ulf Pilgaard var sammen med kollegerne, når der skulle arbejdes.

“Men jeg var ikke med, når der blev drukket”.

Lang karriere

Ulf Pilgaard blev skuespiller i en ung alder og han er stadig det helt store navn på revyscenen og i flere film.

“Det er jo sjældent, at man ser mænd på mere end 50 år i en film”, siger Allan Breckling.

“Der skrives manuskripter, som henvender sig til de unge og det er unge skuespillere, der får rollerne”, siger bogcafé-værten videre.

“Tankevækkende nok, fordi der jo går masser af såkaldt ældre rundt i gaderne – eller de tager på krydstogt – så faktisk burde skribenterne skrive noget om og for de små to millioner danskere, der er over 50 år”, sagde Ulf Pilgaard.

Han fortæller videre, at der årligt kommer omkring 20 nyuddannede skuespillere ud fra skolerne.

“Men kun tre eller fire af dem kommer til at leve af det. Andre skal have job ved siden af”.

DR får også en opsang

På TV var Ulf Pilgaard med i Hov Hov – et satireprogram, hvor ugen, der gik, blev brugt som afsæt til at revse politikerne.

“Der sad en gruppe og skrev på de udsendelser og der fik vi lavet satire på de dumheder, som politikerne havde begået i løbet af ugen. Den slags udsendelser ser vi ikke mere, fordi DR nedlagde deres kreative kraftcenter, Underholdningsafdelingen, og købte udsendelser som XFactor og den slags”.

Efter lidt mere end to timer i selskab med Ulf Pilgaard, takkede publikum med et stående bifald.

 

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
3. februar 2023 112, Gråsten

Brandfolkene kan snart tage afsted fra Rinkenæs

3. februar 2023 112

Lige nu er vi ved at sikre, der ikke er mere på gården i Rinkenæs, der brænder, siger indsatsleder Jan-Erik Rasmussen til SønderborgNYT fredag aften klokken 21:30. Han forklarer, at gården er gammel og at taget på sidebygningen består af flere lag. “Og derfor tjekker vi det en ekstra gang”, siger indsatslederen, der sammen med […]

Læs mere...