Bogcafé: Peter Tudvad gjorde gæster klogere på Bonhoeffer

19. marts 2015 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Dietrich Bonhoeffer er en tysk teolog, der satte sig op imod Adolf Hitler og det nazistiske styre – og det havde en naturlig konsekvens: Han blev hængt.

Allan Breckling byder Peter Tudvad velkommen i Bogcafé.

Allan Breckling byder Peter Tudvad velkommen i Bogcafé.

Artiklen fortsætter under annoncen

“De hængte ham på en grusom måde, fordi han stod med hovedet i løkken og kunne lige nå jorden med tåspidserne, så det tog en halv time for ham at dø”, siger filosof Peter Tudvad, der onsdag besøgte Brecklings Bogcafé for anden gang.

Inden Dietrich Bonhoeffer blev henrettet den 9. april 1945, nåede han at få slået sit navn fast i den kirkelige verden. Ikke alene i Tyskland, men også i England og han blev kendt i USA.

Kvik studerende

“Dietrich Bonhoeffer blev færdig med sit teologiske studie  en alder af 24 år og kunne først få et embede, når han fyldte 25 år. Det år brugte han i Amerika, hvor han kom tæt på den amerikanske kirke, der på mange måder bekræftede det, han selv tænkte om kristendommen”, siger Peter Tudvad til godt 45 gæster på Café Figo.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg er virkelig glad for, der igen kom mange mennesker, som gerne ville møde Peter Tudvad”, siger arrangør Allan Breckling. I modsætning til kommunen, så har han ikke et kæmpe budget, han kan trække på, så antallet af gæster er afgørende for, om han skal hjem og ryste mønter ud af sparegrisen.

Dietrich Bonhoeffer så kirken og menigheden som et fællesskab. IMG_2862

Artiklen fortsætter under annoncen

Som ung præst flyttede han i 1932 til det arbejderkvarter, hvor han fik sit embede. Han åbnede døren for konfirmanderne, der kunne komme og gå i hans hjem, som de havde lyst. Og børnene havde opdaget, at han var en spændende mand.

“Da han mødte dem i skolen råbte de efter ham, men han stillede sig bare med ryggen mod væggen og ventede på, der blev stille, Så sagde han, at hvis de var færdige med at råbe, så ville han fortælle dem om Amerika”, siger Peter Tudvad. Dengang var der ikke så mange, der havde været over there.

Artiklen fortsætter under annoncen

Når konfirmanderne var hjemme hos ham, så blev der spillet skak og lyttet til negro spirituals. Han fører sin tro ud i livet.

Mand med holdninger

Dietrich Bohnhoeffer mente fuld og fast, at er man optaget af sikkerhed, så bygger man på mistro. Og det kræver en krig. IMG_2843

Artiklen fortsætter under annoncen

“Hvad er det lige politikere i Danmark bruger deres energi på i den her tid”, siger Peter Tudvad og får dermed en og anden til at tænke på, om vi lærer noget som helst af historien. Dietrich Bonhoeffer var en stor beundrer af Ghandi, der fik taget magten ud af de engelske koloniherrer i Indien uden at gribe til våben.

I 1933 skulle Dietrich Bonhoeffer komme med et indlæg i tysk radio. Det viste sig at blive samme dag, som Hitler og hans nazister fik magten.

“I radioen advarer han imod at tilbede Føreren, fordi når det sker, så gør man en fører til en forfører”, siger Peter Tudvad. Efter de ord afbrød radioens tekniker udsendelsen.

“Det bremsede ikke teologen, der bredte hele sit budskab ud på universiteterne og i pressen”, siger Peter Tudvad. Gennem litteratur og film havde Bonhoeffer forlængst erkendt, at krig ikke er et gode. Desuden var medlemmer af hans familie døde under Den Store Krig.

I familien Bonhoeffer kendte alle til, at krig er grusomt.

Rigskirke

Nazisterne ender med at få en Rigskirke, der på alle ledder og kanter er tro mod nazismen og prædker for den ariske race. IMG_2867

Dietrich Bohnhoeffer og andre præster opretter Bekendelseskirken, der holder fast i Kristendommen. Bonhoeffer rejser til England og tordner derfra mod Rigskirken og det er en ret god idé.

“I England kan tyskerne ikke nå ham”, siger Peter Tudvad. Dietrich Bohnhoeffer rejser dog tilbage til Tyskland, men flygter igen i 1939.

“Med sig havde han en bog med citater fra Biblen. I den læste han ordene: Den der tror, frygter ikke”, siger Peter Tudvad. Den sætning gjorde, at Dietrich Bohnhoeffer vendte retur.

Nazisterne ved, han har været i England og vil bruge ham som et led i spionagen mod England. I stedet bliver han modstandsbevægelsens stemme og siger blandt andet: Vort lands nederlags – og civilisationens frelse. Eller vort lands sejr og civilisationens undergang.

Han hjalp også jøder med at slippe ud af Tyskland.

Anholdt for bagatel

Nazisternes effektivitet og kontrol af alt og alle gør, at de finder ud af, at Dietrich Bonhoeffer ikke havde aftjent sin værnepligt, så han bliver anholdt.politi

“Det var en ret enkel ting, han sådan set kunne have sluppet billigt fra: men ordensmagten ransager hans hjem og opdager, han kendte til planerne om attentatforsøget på Hitler”, siger Peter Tudvad. Dietrich Bonhoeffer bliver hentet ud fra arresthuset og kørt fra KZ-lejr til KZ-lejr indtil den 8. april 1945, hvor bliver dømt til hængning.

Dommen blev fuldbyrdet den næste dag.

Martyr

Dietrich Bonhoeffers tanker og den kristne ideologi fra Bekendelseskirken bliver brugt, da Tyskland efter krigen skal have en kirke, der ikke bygger på nazismens ideologier – og i Tyskland er hans navn lige så kendt, som Grundvigs er det i Danmark.

billede

 

 

29. marts 2024 Erhverv, Sønderborg

1019 husstande er uden strøm

29. marts 2024 Erhverv

Ifølge Elnetselskabet N1 mistede 1019 husstande i Sønderborg – blandt andet i Jørgensgaard – strømmen ved midnat. N1 arbejder på at lokalisere fejlen og venter at der er strøm igen natten til fredag omkring klokken 02.

Læs mere...