Borgmesteren talte meget åbent om kommunens økonomi

21. september 2022 Politik

Tirsdag aften var enhver, som havde lyst, inviteret til at komme en tur i Sundhedscentret, hvor borgmester Erik Lauritzen fortalte om kommunens økonomi og også lyttede til kommentarer og svarede på spørgsmål.

Pudsigt nok var det ikke udsigten til besparelser, som fyldte i rækken af kommentarer.

“Der er lavet en del nye cykelstier, men I må altså og se at få lagt asfalt på nogle af dem, der allerede er her. På en hel del af dem hopper man afsted, når man cykler”, sagde en af de godt 30, som var mødt op.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det har du ret i og jeg tror ganske enkelt, der er sket det, at vi har været så optaget af at få lavet nye cykelstier, at vi ikke har tænkt på, at flere af de eksisterende trænger til ny asfalt”, sagde borgmester Erik Lauritzen, som gerne ser, at endnu flere bruger cyklen.

En ung mand fra Augustenborg havde også fundet vej til Sundhedscentret og han foreslog, at Augustenborg blev gjort til et sted, hvor der er oplevelser til børn – sådan et rigtigt børne-oplevelsessted, der spiller sammen med slottet, fjorden og skoven.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det kunne vi måske godt, men hvis det bliver, så bliver det ikke lige nu, hvor økonomien er presset”, sagde Erik Lauritzen, der ser ideen som et muligt privat-offentligt projekt.

Om økonomien sagde borgmesteren blandt andet, at trods en stigning i antallet af indbyggere, så er kommunens skatteindtægter for lave.

“Og en af forklaringerne er, at lønningerne på eksempelvis Danfoss er lave og lønniveauet fra Danfoss smitter af i andre virksomheder og det giver færre skattekroner i kommunekassen”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Byrådet har tidligere på året fundet besparelser for 45 millioner kroner i det kommende års budget og nu er de folkevalgte i gang med at finde yderligere 70 millioner kroner.

“Det er en bunden opgave og den skal vi nok klare, selvom det betyder, at vi skal sige farvel til nogle medarbejdere”, sagde borgmesteren.

En enkelt af mødedeltagerne mente, at Byrådet jo kunne tage en gennemsnitlig årsløn og dividere op i det beløb, om skal spares.

“Og så ved i jo, hvor mange i skal fyre. Det er sådan, man gør andre steder”, sagde han.

Artiklen fortsætter under annoncen

Den model du’r slet ikke i kommunen, forklarer borgmesteren.

“Hvis slagteriet får færre slagtesvin ind, så kan de fyre ansatte, fordi der ikke er noget, som de skal lave. Vi har sværere ved at fyre, fordi børn stadig skal passes og undervises og de ældre skal have hjemmepleje – bare for at nævne et par ting. Når vi fyrer medarbejdere, så er der færre til at lave den samme mængde opgaver”.

Jobcenter

En spørger, om antallet af opgaver i Jobcenter ikke er faldet, når der stort set ikke er ledige.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jobcenter har gjort det rigtigt godt, og det vil være ærgerligt, hvis vi fyrede de ansatte, fordi det ikke er utænkeligt, at energikrisen vil få ledigheden til at stige. Men selvom jeg har det sådan, så er Jobcenter et af de områder, som vi nok kommer til at kigge på i budgetforhandlingerne”.

I den seneste tid har rigtigt mange ‘Facebook-kommentatorer’ skrevet i kommentarfelterne, at hvis ikke kommunen havde sagt ja til Tour de France, så ville økonomien have været meget bedre.

“Men de penge vi sparer på eksempelvis Tour de France og resten af kulturområdet, dem må vi ikke bruge på andre områder. Altså kunne vi ikke bruge de penge på eksempelvis logistikcenter-byggeriet, på udsatte børn eller på handicappede”.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
27. september 2022 Samfund, Sønderborg

Kommunen er begyndt på at skrue ned for varmen

27. september 2022 Samfund

I sidste uge begyndte Sønderborg Kommunes Drift & Service-afdeling på arbejdet med at skrue ned for temperaturen til 19 grader i kommunale bygninger som kontorbygninger, folkeskoler og sfo’er. Det kan derfor være en god idé, at give børn i folkeskoler og sfo’er en ekstra trøje og et par tykke sokker eller hjemmesko med i løbet […]

Læs mere...