Brecklings Bogcafé: Jørn Brøndal fra Nordborg fortæller om Det Sorte USA

14. august Kultur

Når Jørn Brøndal kommer som gæst i Brecklings Bogcafé den 3. september på Hotel Comwell, så er det for at fortælle om sit store bogværk, Det Sorte USA, hvor han skriver om det store land fra det blev dannet og frem til Præsident Trumps valgsejr.

“Egentlig var tanken at se på de store idealer i Uafhængighedserklæringen, som er grundtanken i USA og så se på, om de egentlig holder i virkeligheden”, siger Jørn Brøndal til SønderborgNYT. Forfatteren fandt aviser fra 1776, hvor USAs Uafhængighedserklæring blev bragt og bemærkede, at erklæringen stod ved siden af efterlysninger af bortløbne slaver.

”Der er en spænding i amerikansk historie, en underlig selvmodsigelse, som opstår helt tilbage ved nationens fødsel og har eksisteret hele vejen op gennem historien. Jeg tænker på spændingsforholdet mellem nogle meget smukke grundlæggelsesidealer i Uafhængighedserklæringen om, at ‘vi anser disse sandheder for selvindlysende, at alle mennesker er skabt lige’ og så videre, samtidig med, at man havde slaver”, siger Jørn Brøndal og tilføjer:

”Det var Thomas Jefferson, der skrev Uafhængighedserklæringen, og han var slaveejer”.

Jørn Brøndal vil fortælle om de amerikanske idealer.

Det dilemma besluttede Jørn Brøndal sig for at undersøge til bunds. Han ville fortælle hele historien, i stedet for – som det var hans oprindelige plan – at skrive en mindre bog om borgerrettighedsbevægelsen, der i 1950erne og 1960erne kæmpede for at sorte fik de samme rettigheder, som hvide havde haft i århundreder.

Det blev til den 432 sider lange “Det sorte USA”, som Sune Pilgaard vil læse uddrag af for de gæster, der køber sig en billet til Brecklings Bogcafé.

Voksede op i Nordborg

Jørn Brøndal er lektor på SDU og han er flittig gæst i forskellige tv-programmer, hvor han folder sin store viden om USA ud. Han er vokset op i Nordborg.

“Jeg gik på Nordborg Skole og derfra kom jeg på Statsskolen i Sønderborg”, siger han.

Vietnam-krigen

“Omkring 58.000 afroamerikanerne døde i Vietnam i de år, hvor USA var i krig med landet. Samtdig blev der dræbt flere end 100.000 afroamerikanere hjemme i USA”, siger Jørn Brøndal, der trods alt synes, der er fremskridt.

“Hvis vi bruger afroamerikanernes forhold som en lakmusprøve på idealerne i Uafhængighedserklæringen, så kan vi se fremskridt. I 1850 var der slaveri og i 2008 blev Obama præsident, siger historiker Jørn Brøndal.

I dag er der en stor afroamerikansk middelklasse.

“Der er fremskridt i USA – trods det at der lige nu er raceuroligheder – og der er meget, der stadig ikke er forløst”, siger Jøn Brøndal til SønderborgNYT.

Hvis du vil møde den spændende nordborgenser, så kan du bestille din billet hos Allan Breckling på telefon 5240 6616.

Eller du kan gøre det online via LOF

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk

Læs også...