BUDSTIKKEN og to drenge hjalp tysk lystsejler som stod på grund

18. august 2020 112

Marinehjemmeværnet fra Sønderborg blev mandag aften kaldt ud for at hjælpe en tysk lystsejler, som stod ubehjælpeligt fast i Sønderborg Bugt. Den 17 meter lange og 20 ton tunge sejlbåd måtte trækkes langsomt fri og to lokale drenge var til god hjælp.

 Klokken 17:49 mandag aften blev Flotille 136 Sønderborg kontaktet af Forsvaret, som meldte om en tysk lystsejler med seks voksne ombord, der var gået på grund lige ud for Sønderborg.
Artiklen fortsætter under annoncen

Stod på 0.9 meter vand

Radiogast om bord på BUDSTIKKEN, Maria Grau Hansen, tager telefonen denne aften, og hun kan indledningsvis fortælle, at havaristen var gået på grund i Sønderborg Bugt lige syd for Sønderborg.

“Han lå på kun 0.9 meter vand lige syd for slottet, fortæller hun, om den tyske lystsejler, der må have haft en fin udsigt til Sønderborg Slot i aftensolen, mens der blev ventet på hjælp”, siger hun.

“Vi fik samlet 14 mand – m/k – og gik ud klokken 18.20”, fortsætter fartøjsfører Stephan Valkær, som ikke skulle ud på en lang sejlads denne aften. BUDSTIKKEN skulle kun tilbagelægge 0.2 sømil for at komme ud til havaristen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hjælp fra friske lokale drenge

​Stephan Valkær havde dog en lille udfordring. BUDSTIKKENS hurtige gummibåd er sendt til reparation, og lystsejleren stod jo på kun knap en met​er vand. Der kan BUDSTIKKEN, som stikker godt to meter, slet ikke komme ud. Men hjælpen var heldigvis nær.

“Vi fik god assistance af to knægte i en lille motorbåd. De sejlede​ en gast og en trosse fra os ud til havaristen, hvor trossen blev gjort fast”, siger Stephan Valkær i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Og så startede ellers et tålmodigt projekt med den tunge lystsejler, som stod solidt på grunden.

Trukket ud til sejlrenden to meter ad gangen

Stephan Valkær havde lagt BUDSTIKKEN for anker i sejlrenden med front mod havaristen.

“Nu trak vi ham så stille og roligt ved hjælp af BUDSTIKKENs ankerspil. Vi havde vores anker bagud i den ene side og trossen ud til havaristen i den anden side. De første to meter stod han virkelig hårdt, men så arbejde vi ham stille og roligt af grunden to meter ad gangen. Det var en rigtig god løsning med alt under kontrol, og efter 30 minutter var han fri af grunden”, forklarer Stephan Valkær.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vel fri af grunden sejlede tyskeren op på siden af BUDSTIKKEN, som fik sin udlånte gast tilbage og stor tak for hjælpen.

“Den tyske skipper var supertaknemmelig” siger en tilfreds Stephan Valkær. BUDSTIKKEN var tilbage i Sønderborg Havn igen klokken 20.20 og tyskeren fortsatte nordpå op gennem Alssund ud i den lune sommeraften.

Lystsejler trækkes fri. Foto: Maria Grau Hansen, Marinehjemmeværnet

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
25. oktober 2021 Uddannelse, Sydals

Nu skal børn finde ud af om kål smager godt

25. oktober 2021 Uddannelse

135 skoleklasser i Sønderborg Kommune deltager, når GoCook Smagekassen lander på 4 ud af 5 grund- og specialskoler i landets største madaktivitet på skolerne. Her skal børnene udforske kålens verden bevæbnet med pander og kokkekniv. Det store spørgsmål er: Smager kål godt? ”Spidskål og grønkål er blevet populær hos mange voksne, men kål har lidt […]

Læs mere...