Byrådet stiller ikke en lånegaranti til Privatskolen Als

30. september 2020 Politik

Onsdag eftermiddag behandlede Byrådet Privatskolen Als’ ansøgning om en kommunal lånegaranti på 20 millioner kroner. Sagen kunne have været afgjort i Økonomiudvalget, men der var ikke enighed om et ja eller et nej – og derfor var punktet på Byrådets dagsorden.

Der blev debatteret heftigt, inden der først blev stemt om forslaget om en lånegaranti på 7,5 millioner og derfter forslaget om en garanti på 20 millioner kroner.

Forslaget om en garanti på 7,5 millioner kroner blev støttet af Slesvigsk Parti, Venstre og Dansk Folkeparti. Imod stemte Fælleslisten og Socialdemokratiet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Umiddelbart efter blev der stemt om en lånegaranti på 20 millioner kroner – og her stemte Fælleslisten og Socialdemokratiet imod – ingen stemte for – og dermed får Privatskolen Als et afslag på deres ansøgning.

Udvidelsesplanerne droppes ikke

“En lånegaranti fra kommunen ville have stillet os bedre, når vi skal ud på lånemarkedet, fordi den ville give adgang til bedre lån. Men nu går vi videre med plan B, så vi kan få plads til 150 elever mere”, sagde bestyrelsesformand Sven Jensen fra Privatskolen Als til SønderborgNYT tidligere på dagen, hvor det lå i kortene, at der ville komme et afslag.

Artiklen fortsætter under annoncen

Flere end 130 fulgte debatten, som SønderborgNYT sendte live.

For og imod en lånegaranti

Nu skal vi så træffe en afgørelse her i Byrådet, sagde borgmester Erik Lauritzen som optakt til behandlingen af sagen og gav ordet til Peter Hansen fra Venstre, der spurgte:

“Er det en kommunal kerneopgave at give penge til et vandværk i Rinkenæs, når borgerne kan få rent vand til lavere pris ved at dreje på hanen, er det en kommunal opgave at give penge til Dybbøl Efterskole eller til en hal til nogle tog”, lød det fra Peter Hansen, der selv havde svaret:

Artiklen fortsætter under annoncen

“Nej, det er det ikke. Men det er politik og vi skal huske, at hvert fjerde barn går på en fri- eller privatskole. Nogle af dem på grund af beliggenhed, andre fordi det er en anden måde at gå i skole på”.

Privatskolen Als har flere end 25 år på bagen og har udviklet sig som en skole med gode resultater.

“Når forældre sender deres børn i fri- og privatskoler, så er det et aktivt valg – og jeg vil også sige, at det med at de frie skoler ikke tager inklusionselever, det er en myte, sagde Peter Hansen på Byrådsmødet”.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Økonomisk er det godt for Sønderborg Kommune, der er børn, som går i fri- og privatskoler, fordi der spares 35 millioner kroner om året i forhold til, hvis de havde gået på de kommunale skoler”.

Skoleudvalg har betydning for tilflytning

Stephan Kleinschmidt og Slesvigsk Parti vil gerne støtte Privatskolen Als og på Økonomiudvalgets møde lagde de et kompromisforslag om en lånegaranti på 7,5 millioner kroner på bordet.

“I Sønderborg får vi tingene til at ske og skal vi have flere til at flytte til Sønderborg, så skal vi have et mangfoldigt udvalg af skoler”.

Artiklen fortsætter under annoncen

DF er ikke smagsdommere

“I den ideelle verden favner folkeskolen alle, men af forskellige grunde går hver fjerde elev i en privat- eller friskole”, sagde Stefan Lydal og tilføjede:

“Og vi gør ikke – som Fælleslisten –  til smagsdommere over, hvor skolen ligger, men stemmer for at give en lånegaranti. Ikke på 20 millioner kroner, men på 7,5 millioner, som Slesvigsk Parti foreslog i Økonomiudvalget”.

“Vi har solgt før solgt bygninger billigt til friskoler, vi sørger for skolebusser og vi har ydet lån”, sagde Stefan Lydal.

Fælleslistens støtter fri- og privatskoler. Men…

“Men ikke når de ligger i et område, hvor der er skoler i forvejen. Og selvom jeg ikke kan stemme ja til en lånegaranti, så synes jeg, det er fantastisk at Privatskolen Als udvider”, sagde Aase Nyegaard og fortsatte:

“Jeg har været med til at lukke folkeskoler på grund af faldende børnetal og børnetallene ser heller for gode ud nu”.

En sag uden fortilfælde

Sagen om Privatskolen Als’ låneansøgning er ifølge socialdemokratiske Jesper Smaling, en sag udenfortilfælde.

“Vi skal forholde os til, om vi vil stille garanti for en privat virksomhed”, sagde han.

“I Socialdemokratiet mener vi ikke, vi skal risikere 20 millioner kroner”.

 

 

 

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
28. juli 2021 Erhverv, Sønderborg

Snart kommer der nye cyklister på veje og stier

28. juli 2021 Erhverv

Skolestart er ensbetydende med nye cyklister på veje og stier i Sønderborg. Loven tillader seks-årige børn at køre selv, men kender dit barn færdselsreglerne godt nok? Kan det manøvrere cyklen 100 procent, og har det overhovedet det rigtige udstyr? “Først af alt skal man sørge for, at ens barn har en god cykel, hvor der […]

Læs mere...