– Demens-cafeen er en god hjælp

Arkivfoto
Arkivfoto
7. august 2013 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Demente og pårørende har fået markant bedre tilbud de seneste par år – Vi skal så bare lære at bruge demenscafeen også til noget socialt, mener et af de ægtepar, som bruger de nye tilbud.

– Da Peter fik konstateret Alzheimer for tre år siden, var det vores oplevelse, at kommunen ikke har noget tilbud til demente. Men jeg skal da love for, at der er sket et løft. Nu har vi både demenscafe og pårørende grupper i Palmosehuset i Dybbøl med fagligt specialuddannede i demens-sygdomme. Det er en rigtig god støtte, siger ægteparret Vita og Peter Wortmann fra Sønderborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Især Vita med en fortid som ansat i hjemmeplejen er glad for, at kommunen har prioriteret demens højere og ansat koordinatorer, som ikke beskæftiger sig med andet end de demente og deres pårørende. – De ved noget om det, de har med at gøre, og min mand og jeg følges til cafe-arrangementerne, mens pårørendegruppen kun er for pårørende. Det får vi rigtig meget ud af. Vi inspirerer hinanden, og vi snakker med ligesindede, som ved hvordan en alzheimer-patient den ene dag kan fungere nogenlunde og andre dage mest er til sofaen.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Jeg kan kun opfordre til, at alle med demens-sygdomme bruger de nye tilbud. Palmosehuset som café for demente og pårørende er alle tiders. Nu skal vi vist bare lære at bruge bygningen til noget mere socialt. Vi begynder med en sommer-hyggeeftermiddag, og nogle har allerede snakket om efterårskomsammen og julefrokost, fortæller Vita.

Peter Wortmann, som nu er 60 år, fik konstateret sygdommen på Vejle Sygehus for tre år siden og fik forbud mod at arbejde. Han havde ellers været hos Kontorcentret i Sønderborg i 30 år og tre år hos Kontor Syd. Han fik også forbud mod at drikke alkohol og forbud mod at køre bil. – De eneste firhjulede, jeg må køre, befinder sig i Asserballe, siger han underfundigt – for gokartbanen er ok!

Artiklen fortsætter under annoncen

– Jeg cykler i stedet for. Næsten hver dag. Og jeg har en GPS med mig, hvis der skulle ske noget, fortæller han. Og hustruen tilføjer, at det hidtil kun har været hende, som har været på computeren derhjemme for at se, hvor han var, fordi hun var blevet nervøs.

– Måske kunne vi have reageret tidligere, hvis vi havde vidst, at der i Peters familie har været familiemedlemmer, som har haft demens. Det fik vi først at vide for nogle få uger siden, bemærker Vita Wortmann og opfordrer folk vil at være vågne.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønderborg Kommune tilbyder demenscafé til demente og deres pårørende. Demenscaféerne tager emner op som fx fuldmagt, hjælpemidler og “Hvad er demens?”. Det er gratis at komme i caféen – der kræves ingen tilmelding. Der kan købes kaffe/te og kage, og det faguddannede personale vil altid kunne svare på spørgsmål fra de demente og deres pårørende.

Cafeen er indrettet i den tidligere SFO på Bülow-Skolen i Dybbøl. Mødestedet Palmosehuset er åbent den første torsdag i hver måned fra og med september til juni fra kl. 14.00-16.00.

3. december 2024 Erhverv, Sønderborg

Gavekort til de lokale butikker virker kun frem til jul

3. december 2024 Erhverv

Efter den 23. december kan butikker i Sønderborg, Nordborg og Gråsten kun tage imod betaling med gavekort, der kører på den nye og forbedrede gavekortløsning. Men fortvivl ikke, hvis du ligger inde med et ældre gavekort. Gavekortet går ikke tabt. Det skal blot byttes til et gavekort på den nye løsning. ”De nuværende gavekort er […]

Læs mere...