Den Store Krig: Stilheden blev mindet

11. november 2014 Kultur

Tirsdag klokken 11 begyndte løjtnant Leif Larsen fra Hjemmeværnet på sin tale ved monumentet på pladsen ved Skt. Marie Kirke i Sønderborg.

Løjtnant Leif Larsen holder tale for stilheden.

Løjtnant Leif Larsen holder tale for stilheden.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Lige nu er det præcis 96 år siden, der blev stille i Europa. Våbnene tav fordi tyskerne havde bedt om våbenstilstand”, siger Leif Larsen til de godt 50 sønderborgensere, der stillede op på pladsen for at markere krigens afslutning.

“I Den Store Krig døde 8 millioner soldater og de 5. 270 var sønderjyder, som kæmpede på tysk side”, siger løjtnanten. Efter nederlaget i 1864 var Sønderjylland tysk og det gjorde, at de unge mænd blev sendt til fronten.

Danmark var neutralt.

Det er vigtigt, vi markerer dagen, hvor våbnene tav, siger Finn Krogh.

Det er vigtigt, vi markerer dagen, hvor våbnene tav, siger Finn Krogh.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der blev efterfølgende lagt en krans fra Sønderborg Kommune og en fra Hæren af henholdsvis borgmester Erik Lauritzen og Leif Larsen.

I Den Store Krig, der senere blev kaldt Første Verdenskrig, blev der i årene 1814 – 1918 indkaldt 30. 000 unge, sønderjyske mænd. Det svarer til, at hver femte sønderjyde deltog i skyttegravskrigen.

“Det er vigtigt, vi bliver ved med at markere den dag, hvor våbnene tav”, siger Finn Krogh, der er med i Hjemmeværnet.

På Sønderborg Slot er der en udstilling om Den Store Krig. Blandt meget andet er der et billede i oftet, der viser det øjeblik, hvor våbenstilstanden annonceres og det går op for sønderjyderne, at det tyske nederlag kan føre til en folkeafstemning om grænsens placering.

Artiklen fortsætter under annoncen

billede

Skrevet af: Ole [email protected]
9. december 2023 Politik, Sønderborg

Økonomiudvalget skal tage stilling til Kommuneplan 2023 – 2035

9. december 2023 Politik

På onsdag skal Økonomiudvalget debattere og beslutte at godkende eller stemme imod Kommuneplanen, som rækker helt frem til 2035. Økonomiudvalget har tidligere besluttet at 14 perspektivområder til solceller og vindmøller skrives i Kommuneplan 2023-2035. På basis af drøftelser på temamøde fremlægger forvaltningen forslag til principper for vedvarende energiprojekter, VE-projekter – og dem skal Økonomiudvalget også […]

Læs mere...
>