Den Store Krig: Stilheden blev mindet

11. november 2014 Kultur

Tirsdag klokken 11 begyndte løjtnant Leif Larsen fra Hjemmeværnet på sin tale ved monumentet på pladsen ved Skt. Marie Kirke i Sønderborg.

Løjtnant Leif Larsen holder tale for stilheden.

Løjtnant Leif Larsen holder tale for stilheden.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Lige nu er det præcis 96 år siden, der blev stille i Europa. Våbnene tav fordi tyskerne havde bedt om våbenstilstand”, siger Leif Larsen til de godt 50 sønderborgensere, der stillede op på pladsen for at markere krigens afslutning.

“I Den Store Krig døde 8 millioner soldater og de 5. 270 var sønderjyder, som kæmpede på tysk side”, siger løjtnanten. Efter nederlaget i 1864 var Sønderjylland tysk og det gjorde, at de unge mænd blev sendt til fronten.

Danmark var neutralt.

Det er vigtigt, vi markerer dagen, hvor våbnene tav, siger Finn Krogh.

Det er vigtigt, vi markerer dagen, hvor våbnene tav, siger Finn Krogh.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der blev efterfølgende lagt en krans fra Sønderborg Kommune og en fra Hæren af henholdsvis borgmester Erik Lauritzen og Leif Larsen.

I Den Store Krig, der senere blev kaldt Første Verdenskrig, blev der i årene 1814 – 1918 indkaldt 30. 000 unge, sønderjyske mænd. Det svarer til, at hver femte sønderjyde deltog i skyttegravskrigen.

“Det er vigtigt, vi bliver ved med at markere den dag, hvor våbnene tav”, siger Finn Krogh, der er med i Hjemmeværnet.

På Sønderborg Slot er der en udstilling om Den Store Krig. Blandt meget andet er der et billede i oftet, der viser det øjeblik, hvor våbenstilstanden annonceres og det går op for sønderjyderne, at det tyske nederlag kan føre til en folkeafstemning om grænsens placering.

Artiklen fortsætter under annoncen

billede

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
13. august 2022 Politik, Sønderborg

Et skridt tættere på at flere af kommunens biler kører på el

13. august 2022 Politik

Natur-, Klima- og Miljøudvalget godkendte i marts Handleplan for grøn omstilling af persontransport. Et af tiltagene handler om at kommunen skifter benzin- og dieselbiler ud med elbiler. På onsdag skal Økonomiudvalget gerne nikke til udrulningsplanen. I forhold til at få sat ladestationer op, så forelægges sagen til Teknik-, By og Boligudvalgets beslutning, idet der er […]

Læs mere...