Drab og svindel på tapetet i Brecklings Bogcafé

6. marts 2016 Kultur

Når man, som Julie Hastrup, nærmest er opflasket med drab, så ligger det lige for at blive krimiforfatter – og det er

jpg” alt=”Julie Hastrup, Allan Breckling og Helle Vincentz.” width=”300″ height=”214″ /> Julie Hastrup, Allan Breckling og Helle Vincentz.

hun også. Dette samme er Helle Vincentz, som ikke er til drab, men mere de helt store svindelsager, hvor store virksomheder svigter deres sociale ansvar.

De to forfattere var søndag gæster i Brecklings Bogcafé, der er flyttet i nye rammer på Hotel Comwell.

“Det Nye Spisested i Sønderborghus lukkede ret pludseligt og jeg anede ikke mine levende råd”, siger bogcafeens vært Allan Breckling. Og mens han sad og spekulerede på en løsning, der førte ud af hjemløsheden, blev han ringet op af Jesper Rosanes.

Sagesløse Jesper Rosanes får kys.

Sagesløse Jesper Rosanes får kys.

“Jesper Rosanes fortalte, han havde talt med Helle Miang på Hotel Comwell og hotellet ville gerne redde min bogcafé”, siger Allan Breckling, og fortsætter:

“Jeg lovede Jesper Rosanes et kys som tak for hjælpen”, siger Allan Breckling, som faktisk holdt sit løfte. Inden forfatterne fik ordet, fik Jesper Rosanes et kys.

Successen kom fra start

Julie Hastrup er uddannet journalist og det forklarer hun med, at hun ikke mente, at hun i en alder af 20 år kunne skrive krimier.

“Jeg tænkte, jeg hellere måtte tage en uddannelse, fordi jeg ikke havde viden og erfaring nok til at skrive krimier, men da jeg fik barn nummer to, så ville jeg skrive bøger og kvittede jobbet på Danmarks Radio”, siger hun.

Hun nåede kun at fylde bogstaver på små 60 sider, inden hun blev ringet op af Gyldendal.

Julie Hastrup kom rigtigt godt fra start i sit forfatterskab.

Julie Hastrup kom rigtigt godt fra start i sit forfatterskab.

“De læste det, jeg havde skrevet og syntes, jeg endelig skulle skrive videre, men jeg gik hjem og holdt skrivepause i et halvt år. Så ringede et andet forlag, der også læste og sagde, jeg skulle skrive bogen færdig – og de ville se den om to måneder”, siger Julie Hastrup.

“Jeg er jo journalist og har det bedst med at have en deadline”, siger hun. Og det blev også forlaget, der satte en deadline, som udgav hendes første bøger.

Overraskede manden

Helle Vincentz er også journalist og på et tidspunkt tog på uddannelse på et universitet i USA, hvor der blev kigget på, hvad der sker, når store virksomheder slipper deres sociale ansvar.

“Det handlede om store olievirksomheder og hvad der skete, når de gik ind i ulandene og det var virkeligt interessant at se på, hvad der sker, når de gør det. Det er ret utroligt, hvad nogle mennesker kan gøre blot for penge”, siger hun.IMG_9780

Turen til USA gjorde, at hun sagde til sin mand, at det ville hun skrive en bog om.

“Jeg ventede han straks stillede sig bag min fantastiske idé, men spurgte, hvem Fa’en jeg mente, der skulle læse den”, siger Helle Vincentz. Og med det afsæt satte den splinternye forfatter sig til computeren og skrev sin første bog, der tog afsæt i specialet fra studiet i USA.

Inspiration

Forfatterne fortalte, hvor de henter deres inspiration og Julie Hastrup har det med at forestille sig forskellige steder, mens Helle Vincentz har det med at kigge på, hvad der sker de steder, hvor magten er.

“Jeg har for eksempel sat mig ind i de ting, der foregår på fertilitets-området, set på de mange milliarder, der ruller ind i kassen i den verden, set der er et voksende sort marked, der tilbyder kvinders æg til par, der så brændende vil IMG_9765have et barn og jeg har bemærket det stigende antal rugemødre”, siger hun. Det er lang tids research, der giver hende den viden, som hun skal bruge i sine bøger – og alle de fakta hun samler, kædes sammen i en fiktiv historie.

“Meget af min inspiration kommer gennem min research”, siger hun.

Når Julie Hastrup laver research, så kan det være på Retsmedicinsk, så hun kan beskrive en obduktion korrekt og hun kan snakke med politiet, så hun også rammer rigtigt, når hun  skriver, hvordan de griber en drabssag.

“Så jeg har talt med retsmedicinere og politi”, siger hun. Hovedtrækkene i handlingen har hun i hovedet, inden hun begynder at skrive.

billede

 

 

 

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk