Egernsund-journalist optræder i Aabenraa

19. november 2014 Kultur

Kan man være sønderjyde “u’en å ku’ e’ sproch?”

Ved du, hvad knepkager er?

Nej – det er slet ikke noget uartigt, men simpelthen en ganske bestemt slags småkager, som findes på mange sønderjyske kaffeborde.

dk/wp-content/uploads/2014/11/sdrjysk-kaffebord_30-300×225.jpg” alt=”Knepkager er en af de ældste småkager der kendes og blev oprindelig fremstillet med rug- eller bygmel og bagt i forbindelse med rugbrødsbagningen.” width=”300″ height=”225″ /> Knepkager er en af de ældste småkager der kendes og blev oprindelig fremstillet med rug- eller bygmel og bagt i forbindelse med rugbrødsbagningen.

Når Aabenraa Erhvervsforening og tilflytternetværket “Ny i by” – med et smil på læben – holder et arrangement for “nye og indfødte sønderjyder”, løftes sløret for, hvad det nu liech er for nau’e med de der småkache med det pudsige navn.

Det er journalist og foredragsholder Flemming Nielsen – mangeårig medarbejder på DR i Aabenraa – der på en blanding af sønderjysk og hjemmestrikket rigsdansk – står for løjerne. De foregår i Spiloppen i Nygadehuset i Aabenraa torsdag den 27. november kl. 17 til 19. Flemming Nielsen giver også sit helt personlige bud på, om man kan være en god sønderjyde – u’en å ku’ e’ sproch. Og sjov veksler med alvor i løbet af arrangementet.

“Hvis æ hause’ et, teje æ min poppe, min knoch – å min pusworm me’, lover den 66-årige sønderjyde. Han bor i Egernsund, men bruger meget tid på sine tre foredrag, bl.a. “Man i e’ tyn – å kuen i e’ balle”. Det giver han smagsprøver på i Aabenraa.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk