Et skib fra fortiden i nutiden

22. juli 2015 Kultur

2015-07-11 11.05.10(1)Dybt inde i Augstenborg fjord, helt inde ved dæmingen, ligger der en usædvanlig båd fortøjret, ja faktisk ligger der to usædvalige både fortøjret, og begge har samme ejermand. Det er skibslaget Sebbe Als der ejer bådende, måske ringer der en lille klokke nu hvor vi nævner Sebbe Als? Båden er bygget som en tro kopi af et gammelt bådsfund gjort i Skullelev ved Roskilde fjord. Båden er bygget i perioden 1967 – 1969. Et par af skibsbyggerne fra dengang, sejler stadig med ombord på Sebbe Als. Bag bådende Sebbe Als og den noget mindre Ottar Als, står skibslaget Sebbe Als der er en selvejende forening.

Artiklen fortsætter under annoncen

2015-07-11 11.45.26SønderborgNyt var en tur med ud i Augustenborg Fjord, for at få en fornemmelse af hvad det vil sige at være med i skibslaget. Det hele startede en lørdag morgen ved halv ti tiden, hvor en lille snes stykker af lagets medlemmer var mødt op ved dæmingen i Augustenborg. Der blev drøftet lidt om man skulle vælge den nemme vej ud af fjorden, det vil sige, om man skulle lade sig trække ud af en motordrevet følgebåd, eller om det skulle foregå via håndkraft.

Artiklen fortsætter under annoncen

Valget faldt på brugen af håndkraft, så det alle man til årerne, også gjalt det om at ro i takt til styrmandens tællen. Det kræver lige lidt tilvænning skal der siges, men ret hurtigt faldt roerne ind i en rytme, og inden længe nåede Sebbe Als med sin menneskelige last ombord ud til nausten (Et bådhus i vikingestil, beliggende 700 – 800m fra dæmingen).  Ude ved nausten, blev der gjort en kort pause, hvor der var mulighed for at tisse af og få tanket op igen. Efter denne korte pause, var det atter tid til at sætte sig ved årerne og ro. Ganske kort efter at båden havde forladt nausten, blev der besluttet at sætte sejl.

Artiklen fortsætter under annoncen

Omgangs tonen ombord på Sebbe Als kan vel bedst beskrives som venlig og drillende. SønderborgNyts udsendte medarbejder, blev ret hurtigt optaget i fælleskabet ombord. Foreningen bag Sebbe Als forsøger på at spreder glæden ved at sejle med båden. Men som formand for bestyrelsen, Allan Jensen forklarer, så drejer det sig ikke kun om at sejle. Foreningen bruger også en del tid på at holde bådene og nausten vedlige, samt afholder også forskellige sociale arrangementer, hvor medlemmerne mødes og hygger.

Artiklen fortsætter under annoncen

Skulle man have fattet interesse for at prøve kræfter med årerne på Sebbe Als, hvis man ikke er til håndarbejde ved årerne, så savner foreningen også nye 2015-07-11 14.27.59-Editmedlemmer der har hænderne skruet rigtig på, og kender forskel på hvilken ende af en økse man bruger når man kløver træ. Faktisk så er alle velkommen ombord på Sebbe Als, ligegyldigt om du er ung eller gammel, blot du medbringer lysten til at hygge dig i selskab med de andre medlemmer, samt godt humør!

Artiklen fortsætter under annoncen

Skulle man have fattet interesse for at få mere at vide om Sebbe Als, eller er man blot lidt nysgerrig efter hvordan det er at sejle med et vikingeskib, kan man fra Lørdag d. 1. August og frem til Torsdag d. 6 August sætte kursen ud mod Nydambådens Naust i Sottrupskov. Her vil tre imponerende fartøjer (Hjortspringbåden, Nydambåden og  Sebbe Als ligge sammen, så man med egne øjne kan få et indblik i den maritime udvikling, der er foregået over cirka 1.200 år, fra jernalderen til vikingetiden. Derudover vil der være masser af aktiviteter for både store og små.

Har du lyst til at læse mere, eller vil du gerne i kontakt med foreningen Sebbe Als, så er her linket til deres hjemmeside: Sebbeals.dk Et kort videoklip fra sejlturen med Sebbe Als finder du på vores Facebook side

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
10. august 2022 Politik, Sønderborg

Udviklingen af Rønhaveplads lægges i mølposen for en tid

10. august 2022 Politik

Tirsdag var udviklingen af Rønhaveplads på bordet i Teknik-, By- og Boligudvalget, hvor projektet blev sat i bero på grund af pengemangel. “Venstre ser stadig et stort potentiale i at udvikle Rønhaveplads til en oase i byen med legeplads, udeservering o.s.v., og samtidig også som en del af korridoren fra havnen til den øverste del […]

Læs mere...