EUI: Plads til alle – også 110 fodboldglade børn og unge

19. august 2018 Kultur

Egen UI er en moderne idrætsforening ved Guderup. Foreningen tilbyder idrætsaktiviteter for alle uanset alder. Foreningen har et slogan, der hedder “EUI vil have alle med”.

Foreningen har ikke altid heddet Egen Ungdoms- og Idrætsforening. Da ungdomsforeningen startede den 12. december 1897 blev den kaldt for ”Enigheden”. Det var den første danske ungdomsforening i det gamle Sønderborg amt og startede med 66 medlemmer. Hele Sønderjylland og Als var dengang i Preussernes hænder og derfor var det under vanskelige kår foreningen startede.

Artiklen fortsætter under annoncen

I de første år havde man højtlæsning i hjemmene og folkedans på kroerne. Det var først i 1905 der kom idræt ind i billedet. Da blev foreningen omdøbt til ”Gymnastik- og Idrætsforeningens Ungdommens Vel” og der blev lagt vægt på gymnastik og fodbold. Gymnastik foregik i det skjulte på en af Egen bøndernes høloft. I 1908 står Egen forsamlingshus færdig og gymnasterne rykker ind. Dette er dog kun for kort tid idet tyskerne forbød det. De erklærede forening for politisk og forbød gymnastikken i huset. Fodboldspillet trives i Egen, holdet slog igennem flere år alle omegnens hold.

Artiklen fortsætter under annoncen

“I 2005 kom vores fodbold i Serie 3 for første gange. Jeg husker at man inde i Sønderborg sagde, at det bare var en døgnflue”, siger Jan Prokopek, der nærmest lever og ånder for EUI.

Nu har klubben et Serie 1-hold.

Dejligt sted for børn

Det er ikke kun de såkaldt voksne, der spiller fodbold i EUI.

“Hos os er der hold for børn i 5-6 års-alderen og det hold hedder Bold og Leg”, siger ungdomsformand Anita Good til SønderborgNYT. I alt er der omkring 110 børn og unge, som er en del af EUI.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi siger, det skal være sjovt at spille fodbold og også, at der skal være plads til alle”, siger ungdomsformanden.

Idrætsforeninger, som har store børne- og ungdomshold, er tit selvforsynende med spillere til voksenholdene.

“Men selvfølgelig er der børn, der skal afsted på efterskole. Nogle af dem kommer i grønt klubtøj igen”, siger Anita Good. Det kan ske, der er nogle årgange, hvor det ikke er muligt at stille med et hold.

“Men her på Als har vi dannet FB-Als, fodboldbredde Als, hvor vi, Lysabild, Notmark, Midtals Idrætsforening og Hørup er gået sammen, så vi kan samle et fælleshold på de helt små årgange”, siger ungdomsformand Anita Good. Sammenlægningshold træner i de forskellige klubber.

Artiklen fortsætter under annoncen

Solide støtter

EUI har hele 86 sponsorer og omsætter for 600.000 kroner om året.

“Og der er mange frivillige, der yder en virkelig stor indsats – og så har vi et utroligt sammenhold”, siger Jan Prokopek til SønderborgNYT.

I denne tid planlægges den superspændende Pokalkamp mod Superligaholdet fra Vendsyssel.

Artiklen fortsætter under annoncen

“De løber ind på Linak Arena den 4. septemer kl. 18. Og vi gør en stor indsats for at give de mange tilskuere, der gerne skal komme, en rigtig god oplevelse på vores hjemmebane”, siger Jan Prokopek.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
25. juni 2022 Nordborg, Debat

Debat: Når kommunen skal spare så rammer det altid de ældre

25. juni 2022 Nordborg

Henrik Nielsen, Liberal Borgerliste, skriver: I Sønderborg skal der spares 45 millioner kroner i næste budgetår og det får store konsekvenser for vores ældre. Desværre ser man igen det område som første prioritet i byrådet, når der skal spares penge. Når man så ser lidt på, hvorfor Sønderborgs byråd har fået den opgave, så er […]

Læs mere...