Eventyrer fortalte om turen tværs over Alaska

17. marts 2015 Samfund

Eventyrer Erik B. Jørgensen var mandag aften i Sønderborg, hvor han fortalte om den tur, han kaldet Tværs over Alaska. En tur han tilbagelagde til fods og i en lille flåde. 900 kilometer fyldt med udfordringer og oplevelser.

“Enhver, der drømmer om eventyret, kan opleve det. Man skal bare starte et sted. Derfra samles der erfaringer skridt for skridt”, siger Erik B. Jørgensen. Og han har selv samlet erfaringer gennem mange år.

Siriuspatruljen

Eventyrer Erik B. Jørgensen er også forfatter, guide og fordragsholder.

Eventyrer Erik B. Jørgensen er også forfatter, guide og fordragsholder.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Min soldatertid var først i Livgarden og derfra kom jeg til Sergentskolen her i Sønderborg. Jeg søgte om at komme med i Siriuspatruljen og efter seks månederes forskole kom jeg til Grønland, hvor jeg var i 26 måneder”, siger han. For at komme med i Sirius skal man kunne alt.

“Vi lærte at fylde tænder, hvis nu der skulle komme et hul. Vi lærte at give sprøjter og behandle skader og så skulle vi kunne de fleste slags håndværk”, siger Erik B. Jørgensen. Siriuspatruljen har en fast station på Grønland og for at den fungerer, skal den holdes vedlige og det kræver, man kan reparere stort set alt. Der kommer ikke andre forbi og gør det.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi var også på tur med hundeslæde, så kender jeg det, at en hund er din bedste ven og tit den eneste at snakke med, fordi man er dødtræt af sin makker”, siger han. Og han kender til de storslåede naturoplevelser, som gør, at det hele er besværet værd.

Elitesoldat

Erik B. Jørgensen havde hørt, at Jægerkorpset var et eventyr på godt og ondt. Altså gik han og 71 andre til jægeroptagelsesprøve.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi var seks, der blev jægere og det gjorde, at jeg var tre gange i Irak og en gang i Afghanistan”, siger han.

Danmark rundt om vinteren

Som civil udfordrede han sig selv ved at padle hele den danske kyst rundt om vinteren.

“Det var i vinteren 2009/10, som blev en rigtig isvinter, så jeg har trukket kajakken mange kilometer på is”, siger Erik B.Jørgensen. Senere tog han Skandinavien rundt. 6.443,2 kilometer på 175 dage.

“Et fantastisk eventyr var, da jeg sammen med min datter Karen på 3 1/2 år og Dino vores hund på 2 år, tog ud i Vildmarken, for at nyde naturen, dyrelivet og komme tæt på hinanden”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Alaska

“Som I hørte, så lagde jeg ikke ud med at gå tværs over Alaska. Jeg startede et sted og byggede på derfra. Det kan I allesammen gøre og det hele kan sagtens begynde i baghaven”, siger eventyreren.

Hver tønde er et depot, der flyves ud på forhånd.

Hver tønde er et depot, der flyves ud på forhånd.

Artiklen fortsætter under annoncen

Som mange andre, så kan han godt li’ at udfordre sig selv, så der er naturligvis noget med præstation i det liv, han har valgt at leve.

“Min tur til Alaska blev planlagt nøje og jeg drog afsted med tyve tasker, der kostede ret meget i overvægt på flyet. Myndighederne i Alaska tog min frysetørrede mad og min riffel, så der skulle handles ind igen, inden der kunne lægges depoter ud og eventyret kunne begynde”, siger Erik B. Jørgensen. Hans mål var at være i naturen på egen hånd og opleve både planter og dyr.

“Jeg fik lært, at da jeg råbte højt efter en bjørn, der kom imod imod mig, så virker det”.

“Den stoppe på et halvt sekund”.

“Og forsatte mod mig lige efter”.

Han fik set bjørne, elge laks og en masse fugle. Også rener.

“Og jeg så masser af myg. De var en plage den første del af turen”, siger han.

Lejrliv

Når eventyreren slog lejr, så satte han straks teltet op og fik sit tøj op og hænge, så det kunne tørre og blive luftet.

Outdoor i Centrum har alt det udstyr, du skal bruge på din vandretur.

Outdoor i Centrum har alt det udstyr, du skal bruge på din vandretur.

“Så sørgede jeg for at spise rigtigt godt, inden jeg gik i gang med at reparere eller vedligeholde udstyr”, siger han.

“Jeg opholdt mig i teltet, når jeg var i lejr. Dels for at skrive dagbog og få den tastet ind på min ipad og lagt dagens begivenheder på min hjemmeside”, siger han. Derefter styrketrænede han, masserede musklerne og dyrkede yoga.

“Styrketræningen er vigtig den første tid på en tur, så kroppen vænner sig til at belastet”.

Om morgenen pakkes alt sammen igen og så går det videre mod næste sted, han har valgt som lejr.

“Jeg går i 5-6 timer og har godt med pauser undervejs, så det tager 8-9 timer at nå frem. Mens jeg går, småspiser jeg hele tiden. Blandet slik, chokolade og nødder”, der er med til at holde energien oppe.

Alene afsted

En af de små 25 tilhørere til foredraget i Outdoor i Centrum spurgte, om han ikke havde overvejet at have en makker

Omkring 25 lyttede intenst til de oplevelser, som eventyreren har i sin bagage.

Omkring 25 lyttede intenst til de oplevelser, som eventyreren har i sin bagage.

med, når han tog på sådan nogle ture.

“Jeg har det glimrende i mit eget selskab. Og det kræver noget at være to afsted. Hvis den ene vil én vej og den anden vil en anden vej, så er konflikten der”, siger han.

72 døgn i mennesketomt land, hvor der på mange måder er fare på færde 24 timer i døgnet er længe at gå sammen med en, man er arrig på. Erik B. Jørgensen har det allerbedst med at kunne beslutte hvert skridt selv.

Kalder naturen på dig

Har du lyst til at drage afsted på vandretur, så kan du starte herhjemme eller endnu bedre smutte til Sverige.

Erik B. Jørgensen viser SønderborgNyt lidt af, hvad han ville bruge penge på, hvis han skulle købe udstyr

Erik B. Jørgensen viser SønderborgNyt lidt af, hvad han ville bruge penge på, hvis han skulle købe udstyr

“Du skal have dig en solid og god rygsæk fra Fjellräven, nogle gode vandrestøvler og en kvalitetsjakke. Jeg selv ville også tage en Yeti-jakke med. Dels fordi den er vindtæt og lun og dels fordi den intet vejer, intet fylder og også kan bruges som pude”, siger han. Bukser fra Fjellräven er også bedst til formålet.

“Gerne nogle, der også kan bruges som shorts”.

Hertil kommer et tre-personers telt, der vejer så lidt som muligt, en god sovepose og liggeunderlag. Og meget mere som Outdoor i Centrum både kan rådgive dig om, så du får det helt rigtige til dig.

Vil du kende mere til eventyrerens oplevelser, så se hjemmesiden: komud.dk

 

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
23. maj 2022 112, Nordborg

Ild i skorsten på Nordals

23. maj 2022 112

Mandag kort før klokken 18:30 rykkede Nordborg Frivillige Brandværn til Drejkobbel på Nordals og det samme gjorde stigevognen fra Sønderborg Brand og Redning. “Der kom en melding om en skorstensbrand og da vi kom frem var der ikke længere flammer, men blot nogle gløder”, siger indsatsleder Jesper Grau fra Sønderborg Brand og Redning til SønderborgNYT.. […]

Læs mere...