Fantastisk bog om vikingernes kunst

23. april 2014 Kultur

I over 30 år har kunstsnedkeren Carl-Heinz Gloy studeret og praktiseret vikingernes kunstneriske udfoldelser. og udland og hans studier og praktiske udførelser har givet ham meget stor indsigt i vikingernes håndværk og de tanker der må ligge bag deres kunst. images (1)

Artiklen fortsætter under annoncen

Alle de erfaringer og al den viden, som Carl-Heinz Gloy har samlet gennem sine mange år med Vikingekust som levevej og interesse, er skrevet i en bog – Skær af Vikingetiden – der kan købes på Nordborg Lokalhistoriske Arkiv.

Bogen beskriver og viser flotte eksempler på de seks vikingestilarter og han kommer med et bud på hvilke tanker kunstneren bag Jellingestenen har gjort sig. Han beskriver hvorledes Danmarks ”dåbssten” forener symbolerne for vikingetidens mytologi med kristendommens symboler.

Artiklen fortsætter under annoncen

Når man nu gennem tiden har skåret over 150 forskellige dyreornamenter, diverse dragehoveder og masker, slyngornamenter m.m., får man en fornemmelse for, ja en forståelse af den, siger Karl-Heinz Gloy, der blandt andet har arbejdet for adskillige museer.

Valgte at stå frit

På det tidspunkt hans interesse blev vakt i den retning, var han interesseret i at få mere at vide og jeg valgte at gå mine egne veje for selv at finde forklaringen på og forståelsen af denne pragtfulde og dekorative udtryksform, som man dengang brugte. images (2)

Artiklen fortsætter under annoncen

– For at andre ikke skulle risikere at forvente et bestemt resultat eller en bestemt drejning, så finansierede jeg mine studier selv. For at sige det rent ud var jeg meget nysgerrig og spændt på, om jeg kunne finde ud af noget, eller hvor langt jeg en dag ville komme for at kunne mærke, at nogle resultater ville dukke op, siger kunstsnedkeren.
Målsætningen var dengang at kunne modulere og konstruere nogle nye og tilsvarende dyreornamenter stilrent og i alle 6 stilarter. Altså at kunne fortsætte der, hvor vikingerne engang slap. Det har han nået efter mange års intensiv søgen efter den kode som måtte ligge bag ved ornamenternes konstruktioner og motiver.

Artiklen fortsætter under annoncen

Deler viden med andre

– Som 74-årig pensionist, sidder jeg ved min PC for at skrive mine iagttagelser ned og dermed give dem, som i fremtiden har brug for gennemgribende informationer til at kunne gendyrke denne kunstform, en mulighed for at komme videre eller måske endda at kunne arbejde med mine Heinz Gloy.

–  Vikingetidens kunst er trods alt en af søjlerne kunsthistorien i Europa hviler på. Dens udvikling efter jernalderen og indtil kristendom-mens begyndelse i Europa var meget egenrådig på grund af sit særpræg. Indflydelse udefra kan ikke modbevises, dog blev informationer af den slags altid omgående omdannet til en såkaldt skandinavisk udtryksform.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
25. september 2022 Kultur, Sønderborg

Bandet Cube fejrede 40 års fødselsdag

25. september 2022 Kultur

Det lokale rockband Cube runder 40 år den 27. september og det blev lørdag aften fejret i Borgerforeningens hus på Kær. Igennem de 40 år har Cube spillet til utallige lokale festivaler, samt private fester og julefrokoster mm. Musikstilen er bred, men har i alle år ligget i blues- og rockgenren, og dansegulvene er gerne […]

Læs mere...