Fantastisk eftermiddag med Morten Grunwald

Arkivfoto
Arkivfoto
4. december 2016 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Søndag eftermiddag var Morten Grunwald gæst i Brecklings Bogcafé på Hotel Comwell, hvor rollen som “udspørger” var uddelegeret til Jan Hertz. Ikke fordi Allan Breckling ikke er i stand til selv at guide Morten Grunwald gennem en dialog, der kan løfte sløret for det spændende liv på teaterscener, på film og som teaterdirektør.

“Jeg er mest tryg på den her måde” sagde Morten Grunwald til de godt 150 bogcafégæster, der havde sikret sig en billet, så de kunne være i lokale med den folkekære skuespiller.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der blev lagt ud med nogle historier om de mange Olsenbandenfilm, som handler om en lille forbryderbande fra Valby.

“Det er meget vigtigt, at Olsenbanden er fra Valby og ikke Østerbro eller et andet sted. Det var sådan Erik Balling så dem og Olsenbandenroller er skrevet til de skuespillere, der var med”, siger Morten Grunwald. Banden består af den store strateg, den tænksomme og ham, der var med på det værste.

“Jeg så os som tre klovne, hvor Ove Sprogø var den hvide klovn, Poul Bundgaard den tykke klovn og jeg den tynde. Derfor var jeg altid i gule sokker, og lidt for korte bukser, der var trukket godt op i talten”, sagde Morten Grunwald.

Artiklen fortsætter under annoncen

Efter et par film var der ingen, der vidste, at det skulle ende med hele fjorten af slagsen.

“Efter den tredje – den hvor vi var i udlandet – havde filmene fundet deres form og så fik vi en idé om, at det her ville blive til noget stort”, siger Morten Grunwald og afslører, at udlandet naturligvis er Jylland. Nærmere bestemt ved den tyske kanonstlling i Hansholm.

Stille Hjerte

Der er meget langt fra Olsenbanden til den seneste film, som Morten Grunwald spillede med i. Nemlig Stille Hjerte, der handler om et ægtepar, hvor hustruen er ramt af den frygtelige sygdom, ALS.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Den udvikler sig sådan, at man bliver lam. Kroppen virker ikke, men hjernen gør og man ender som en hjælpeløs grøntsag, som til sidst heller ikke kan trække vejret uden hjælp”, siger Morten Grunwald. I Stille Hjerte samles familien en sidste gang og så vil den syge mor tage afsked med livet. Altså begåselvmord.

“Når jeg har takket ja til roller, så har jeg altid set på den historie, der fortælles. Giver den mening, så siger jeg ja”, siger Morten Grunwald og fortæller videre, at han aldrig har tænkt på, hvad publikum forventer.

Artiklen fortsætter under annoncen

Fantastisk karriere

Morten Grunwald har været teaterdirektør i en årrække – og formåede at have sorte – og ikke røde – tal – på bundlinien. Han fik sat liv i den gamle gasbeholder, Østre Gasværk og har oplevet mange andre ting i sit 82-årige liv.

Han kalder ikke sig selv succesfuld, men heldig.

“Der skal mod til og også held – og det er vigtigt at være der, når heldet er der”, siger Morten Grunwald.

Han er iøvrigt i gang med at øve endnu en rolle til et teaterstykke.

17. april 2024 Politik, Sønderborg

Målsætningen med 77.000 indbyggere i 2030 holder ikke, siger politikere

17. april 2024 Politik

På mødet i Økonomiudvalget i dag, onsdag, blev der lagt en befolkningsprognose på bordet. Den bygger på tal fra Danmarks Statistik og de viser en befolkningsfremgang på 28 personer frem til 2028. Byrådet arbejder hen imod, at der er 77.000 indbyggere i Sønderborg Kommune i 2030. ”Årets befolkningsprognose understreger med al tydelighed, at vi ikke […]

Læs mere...