Flybesætning mindes på Nordals

21. april 2019 Kultur

Tirsdag 23. april er det 75 år siden en bombemaskine blev skudt ned ved Karlsminde på Als.

Et flystyrt der på nær et besætningsmedlem kostede hele flybesætningen livet.

I den anledning gennemføres mindehøjtidelighed ved mindestenen for de faldne flyvere på tirsdag klokken 10 ved mindestenen, Karlsminde på Nordals, skriver Kontaktudvalget for de militære tradioner i en pressemeddelelse.

Mindestenen er placeret et par hundrede meter fra hvor bombemaskinen styrtede i havet i 1944 og nær det hus hvor den eneste overlevende blev bragt ind.

Artiklen fortsætter under annoncen

Mindehøjtideligheden indledes af premierløjtnant ved Hjemmeværnsdistrikt Syd og Sønderjylland, J. P. Rasmussen, som lægger buketten fra Hæren.

Der vil yderligere blive lagt buketter af Lokalhistorisk arkiv for Svenstrup Sogn, Sønderborg Kommune m.fl. ligesom personel fra Flyverhjemmeværnet deltager.

Mindehøjtideligheden gennemføres af Kontaktudvalget for de militære traditioner i Sønderborgområdet. En sammenslutning af 19 foreninger, hvor flere stiller med flag og faner.

Gennemførelse af 75 årsdagen er et samarbejde mellem Lokalhistorisk arkiv for Svenstrup Sogn og Hjemmeværnet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Den nedstyrtede bombemaskine, af typen Halifax, var dengang i 1944 på vej mod Østersøen for at udlægge miner. Den startede fra basen Elvington i midt England kl. 21:00 med kurs mod Østersøen. Godt og vel 2 ½ time senere blev den over dansk territorium opdaget af de tyske radaranlæg, og en natjager blev sendt af sted.

Den tyske natjager fandt den engelske bombemaskine og skød den i brand. Den engelske pilot forsøgte formodentlig at nødlande bombemaskinen på markerne ved Karlsminde, hvilket endte tragisk et par hundrede meter ude i vandet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Herved druknede besætningen undtagen haleskytten der blev reddet i land af to lokale. En fisker ved navn Chr. Hansen og Erik Agergaard.

Alle er velkomne til at deltage i højtideligholdelse af 75 årsdagen til ære for den allierede flybesætning.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
7. december 2022 Politik, Sønderborg

Placeringen af cykelsti fra Nybøl til Broager er godkendt

7. december 2022 Politik

På Teknik-, By og Borgerudvalgets møde tirsdag. kunne vi endelig godkende linjeførelsen på cykelstien Nybøl – Broager fra rundkørslen i Nybøl til lyskrydset i Broager. Det betyder også, at vi nu skal i dialog med berørte lodsejere, siger udvalgsformand Kirsten Bachmann til SønderborgNYT. “Den del af cykelstien, som går gennem Nybøl, bliver i første om […]

Læs mere...