Forfatterspirer fik gode råd og chancen til et fællesskab

21. september 2016 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Tirsdag aften sad flere end 30 mennesker i salen på biblioteket i Sønderborg, hvor de blev klogere på, hvordan de kan leve en forfatterdrøm ud. Og det stod hurtigt klart, at man ikke bare lige sætter sig og skriver et mesterværk, hvorefter forlagene nærmest vil kæmpe om at få lov til at udgive det.

For at give de lokale forfatterspirer noget viden om det at skrive, så havde Biblioteket Sønderborg inviteret Karsten Pers, som har skrevet nogle fagbøger og krimiforfatter Eva Maria Fredensborg til at fortælle, hvordan de kom i gang.

Artiklen fortsætter under annoncen

Eva Marie Fredensborg blev forfatter ved et tilfælde. Hun lagde ud med at oversætte svenske romaner til dansk og kom så på at skrive en af slagsen selv.

“Men forlaget sagde til mig, at den var kedelig og så gik jeg hjem og fik en til at dø og så skete der pludselig en masse”, siger Eva Maria Fredensborg til den lyttende skare. Alligevel kunne ikke få bogen ud.

“Så gik jeg ind på Newpub på Facebook, som er et forfatterfællesskab, hvor alle hjælper alle og det førte til, jeg fandt en redaktør, der gik min bog igennem og så fik jeg den selv trykt. Da jeg havde udgivet to bøger selv, så ville Politikens Forlag gerne have mig”, siger hun.

Artiklen fortsætter under annoncen

Lang vej inden tryk

Det med at få udgivet bøger kan nogle gange være svært, men uanset alt, så skal de altså først skrives.

“Og faktisk kan man sætte sig og skrive en bog for sin egen skyld, betale for at få den trykt og sætte den i bogreolen, så man kan sige ‘Færdigt Arbejde’ og så lave noget andet”, siger Karsten Pers, som blandt andet har skrevet et par bøger om babyer og en instruktionsbog i golf.

“Jeg skriver på den viden jeg har og når jeg er færdig, så går jeg siderne igennem og finder de huller, der skal fyldes ud. For at gøre det, så må jeg undersøge nogle ting og så få dem skrevet ind. Det er ret fint, fordi det gør mig klogere”, siger han.

Artiklen fortsætter under annoncen

Gode råd

Når man har bestemt sig til at gå i gang med at skrive, så er der en række gode råd, som er gode at have med sig.

Først af alt, så lad være med at se dig selv som forfatter. Det kan være overvældende at sidde og skulle skrive og så have Hemmingway i tankerne.

“Langt de fleste forfattere er der ikke ret mange, der kender, selvom de skriver glimrende. Prøv at kig på navnene på forfatterne på biblioteket og se, hvor få du kender”, siger Karsten Pers.

Tænk ikke på det du skriver som en bog.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Når du er kørt lidt fast på side 15, så kan det være ret uoverskueligt at forestille dig, du skal op på måske 400 sider”, siger forfatteren. Han mener iøvrigt, at en bog skal have den længde, som indholdet kræver. Ikke mere og ikke mindre.

Du behøves ikke i forvejen at vide alt, hvad du vil skrive.

Du behøves ikke skrive noget nyt – så er det nemlig en videnskablig afhandling.

Alt skal ikke være perfekt i første gennemskrivning.

Dit sprog skal ikke være bedre end det er.

Artiklen fortsætter under annoncen

Blæs på stave- og kommafejl. Dem retter forlaget gerne.

Gå på nettet og hent skriveprogrammet “scrivener” – det er mere overskueligt end f. eks. words.

Lidt specielt

I salen sidder der en enkelt deltager, som brænder efter at skrive en selvhjælpsbog.

“Og skal man skrive sådan en, så er det vigtigt at vide, at brugeren ikke gider at læse, men har et problem, der skal løses”, siger Karsten Pers. Altså skal den skrives meget konkret og kort.

Han fortæller videre, at når det drejer sig om selvhjælpsbøger og faglitteratur, så skal der en rigtig god titel på.

“Titlen er blikfanget, der skal få læseren gjort så nysgerrig, at han eller hun tager bogen op og læser introen på bagsiden”, siger han. Han foreslår, at man lægger ud med at finde titlen og lave bagsideteksten.

“Den vil også give en ramme, der kan skrives ud fra”.

Selve skriveriet

Når du sætter dig til tasterne, så skriv løs. Brug ikke tid på at rette undervejs.

“Det vil nemlig ødelægge dit flow og forstyrre”, siger Eva Maria Fredensborg og tilføjer, man heller ikke skal begynde at redigere før man er færdig med bogen.

Det gælder om at arbejde på bogen hver dag.

“Og kan du bare ikke skrive, så tag på en researchtur. Det vil give dig input”, siger hun.

“Og kører du fast i skriveriet, så gå tilbage til hvem, hvad og hvor og saml op derfra. Du kan også fortælle handlingen til en eller anden. Få noget feedback”, siger Eva Maria Fredensborg. Og netop derfor er mange forfattere med i skrivegrupper.

Forfattergrupper

Bagtanken med tirsdagens seance var, at forfatterspirerne skulle mødes og meget gerne finde sammen i grupper, så de på alle ledder og kanter kan hjælpe og støtte hinanden på den videre vej.

“Biblioteket vil sætte det skabende i spil og prøve at sætte kimen til et skriveværksted. Og når vi rykker ned i MulitKulturhuset på havnen, hvor kunstnerspirerne fra Kunstskolen kommer med, så hænger det rigtigt fint sammen”, siger leder af biblioteket Carsten Nicolaisen.

Adskillige af de etablerede forfattere, som blandt andet har deltaget på Brecklings Bogcafé har fortalt, at de har stor glæde af de forfatter- eller skrivegrupper, som de er med i.

29. marts 2024 Sønderborg, Frivillige

Aabenraa Selvhjælp vil hjælpe seksuelt krænkede i Sønderborg

29. marts 2024 Sønderborg

Voksne med senfølger efter seksuel krænkelse i barndommen kæmper med psykiske og/eller fysiske følgereaktioner. De hyppigst forekommende er PTSD, angst, lavt selvværd, tvangsforestillinger, problemer med krop og seksualitet, selvskadende, suicidal eller seksualiseret adfærd, spiseforstyrrelser og stofmisbrug. Ventetiden for at komme i behandling er over to år. Det betyder, at borgerne ikke få hjælp hurtig. Vi […]

Læs mere...