Fredag formiddag rykkede Gråsten Frivillige Brandværn ud til en brand på Kirkegårdsvej i Gråsten og også Broager og Egernsund Frivillige Brandværn blev tilkaldt.
“Meldingen lød på brand i en bygning, men det viste sig, at der havde været ild i et plankeværk og det havde en frisk nabo stort set slukket med sin haveslange, da vi nåede frem”, siger indsatsleder Henrik Jacobsen til SønderborgNYT.
Han fortæller, at de frivillige brandværn hurtigt blev sendt retur.
“Vi gør altid alt, hvad vi kan for, at de kan komme tilbage til deres arbejdsplads hurtigst muligt”, siger han.
Endnu en gang er en ukrudtsbrænder årsag til en brand og det får indsatslederen til at opfodre folk til at tænke sig grundigt om, når de bruger sådan en.
“Først og fremmest skal man huske, at ukrudt skal svitses og ikke brændes. Flammen på en ukrudtsbrænder udskiller høj varme, der breder sig i en større radius end de fleste lige tænker over og det skal man også være opmærksom”, siger indsatslederen.
Hold god afstand til bygninger, hække og andet, der kan brænde.
Ukrudtet skal svitses – ikke brændes.
Brug ikke ukrudtsbrænderen, hvis det er tørt eller blæser.
Tjek, at du ikke efterlader gløder, der kan blusse op.
Hav altid vand i nærheden.
“Folk bliver overraskede over, hvor hurtigt gløderne tager fat og udvikler brand, og det handler blandt andet om tørkeindekset. Selvom det har regnet dagen før, man går i gang med ukrudtsbrænding, kan der altså stadig være knastørt, og derfor er det vigtigt at tjekke tørkeindekset og tage de forholdsregler i brug, der kan forhindre en efterfølgende brand”.
I den kommende uge bliver det rigtigt varmt og dermed stiger risikoen for brande i det fri. Derfor opfodrer Henrik Jacobsen til, at folk tjekker tørkeindekset på Brandfare.dk inden de tænder tænder bål eller tænder ukrudtsbrænderen.