Gråsten: Skulptur genopfrisket efter påkørsel

24. juli 2014 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Pressemeddelelse:

Det viste sig at være held i uheld, da muren bagved skulpturen ”Den lille pige med svovlstikkerne” i Gråsten blev beskadiget i maj i år. Sagen er nemlig endt lykkeligt med, at skulpturen nu både har fået trafik-afskærmning og gode hvilepladser.

Tom Petersen, tv, og Poul Danior.

Tom Petersen, tv, og Poul Danior.

Artiklen fortsætter under annoncen

Pigen - beskadiget i maj 2014

Lige siden bronzeskulpturen af den lille pige blev sat op den 27. november 1992, har hun siddet fredelig på hjørnet af Fredensgade og Slotsgade i Gråsten. Mange turister og lokale har passeret forbi og måske tænkt lidt på det sørgelige eventyr om den lille pige – et eventyr, som H.C. Andersen skrev under et ophold på Gråsten Slot i november 1845.

Artiklen fortsætter under annoncen

Men den 19. maj i år blev pigen forstyrret, fordi en bilist bakkede ind i muren og væltede det ene hjørne. Bilisten henvendte sig, og med hurtig hjælp fra både Vesterled Teglværk, som har fremstillet murstenene, og murermester Tom Petersen fra murerfirmaet Apos er det nu lykkedes at få repareret muren igen. Og ikke nok med det:

– Vi overvejede samtidig, hvad vi kunne gøre for at hindre, at en påkørsel skulle gentage sig. Steler i stil med dem på Torvet blev overvejet, men vi syntes ikke, de klædte skulpturen. Vibeke Fonnesberg fra Sønderborg Kunstfond kom med den gode, kreative løsning – nemlig to små bænke, som på samme tid skærmer for trafikken og giver mulighed for et hvil, mens man kigger på kunstværket og måske får en lille snak med pigen, siger kunstkonsulent i Sønderborg Kommune, Poul Danior.

Artiklen fortsætter under annoncen

Bænkene er små, fordi de skal stå mindst 130 cm fra vejkanten og heller ikke må dominere i forhold til skulpturen. Men beboere i nærheden fortæller, at bænkene allerede bruges flittigt af forbipasserende, som trænger til at sidde lidt.   Tom Petersen greb murskeen igen og reparerede muren bag skulpturen, som han i øvrigt selv var med til at bygge i 1992.

Han har også muret de nye bænke, som har fået flotte granitsten som sæder: – De ret usædvanlige mursten, som teglværket har fremstillet, er store i forhold til almindelige sten og har gennemgået en reduceret brænding.

Artiklen fortsætter under annoncen

Lige nu kan man se forskel på de gamle og nye sten og fuger, men der går ikke lang tid, før det ikke ses, fortæller Tom Petersen.   Murstenene til de to bænke er doneret af Vesterled Teglværk.

Pladen, der fortæller, hvad skulptur og kunstner hedder, kommer op igen, ligesom der sættes nogle diskrete reflekser på bænkene. Endelig får selve skulpturen også et eftersyn, idet der mangler lidt puds omkring soklen.

21. juni 2024 Augustenborg, Erhverv

Kommunen bliver ejer af siloerne ved Augustenborg Havn

21. juni 2024 Augustenborg

Fra den 1. juli kan Sønderborg skrive siloerne og pakhuset i Augustenborg ind i rækken af kommunale ejendomme og borgmesteren mener, det er et køb, der giver rigtig god mening. “Udviklingen af havneområdet i Augustenborg er et vigtigt projekt, der betyder rigtigt meget og når vi køber DLG-bygningerne, så råder vi over hele havneområdet og […]

Læs mere...