Gråsten Teglværk udvikler klima-rigtig byggeblok

11. juni 2015 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Gråsten Teglværk har udviklet et revolutionerende byggemateriale, som sparer både energi og naturressourcer.

Ideen er så god, at EU nu støtter projektet.

Målet er eksport til nye markeder og nye arbejdspladser.

 Jacob Bendtsen fra Gråsten Teglværk og en muck-up bygget af virksomhedens CleanTechBlock.

Jacob Bendtsen fra Gråsten Teglværk og en muck-up bygget af virksomhedens CleanTechBlock. Foto: Gråsten Tegl

Artiklen fortsætter under annoncen

På Gråsten Teglværk er der store forventninger til byggeblokken CleanTechBlock, som kan blive en ny generation af mursten. Det er et element, som består af en kerne af isolerende glasskum omgivet af mursten på begge sider – lidt som en sandwich. Hver byggeblok er 50 cm lang og 10 cm høj.

Fordelene i forhold til traditionelt murværk af tegl er store: med CleanTechBlock kan man få en tyndere mur med samme høje grad af isolering, det kræver mindre energi at producere byggematerialet, og så er byggeblokken baseret på genbrugsmaterialer, som sparer på naturressourcerne:

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er målet, at CleanTechBlock opnår en årlig omsætning på 700 mio. kr. i løbet af de første fem år på markedet og skaber 30 nye arbejdspladser”, siger projektleder Jacob Bendtsen fra Gråsten Teglværk i en pressemeddelelse.

Eksport til nye markeder Virksomheden har i første omgang fået EU-midler til at lave en markedsstrategi. Dernæst satser virksomheden på at søge EU om yderligere finansiering til at optimere produktionsprocessen og teste produktet, inden det kan sendes på markedet i større skala.

Artiklen fortsætter under annoncen

Gråsten Teglværk har traditionelt eksporteret til vores nabolande. Nu er strategien at komme ud på nye markeder, og derfor har virksomheden søgt midler i EU:

“Man bygger huse på forskellige måder i Europa. Det skal vi have undersøgt for at se, om vores produkt passer til penge - euromarkedet i for eksempel Østrig eller Tjekkiet, eller om vi skal rette det til. En lille virksomhed som vores kan ikke magte at bruge mange penge på markedsanalyser, så derfor har vi søgt midler i EU”, siger Jacob Bendtsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Tidligere fik virksomheden støtte af Højteknologifonden og indledte et samarbejde med Teknologisk Institut, Aalborg Universitet og Egernsund Tegl om udviklingen af produktet.
Vigtigt med gode råd Jacob Bendtsen fortæller, at det har været en kompliceret proces at søge EU-midler. Derfor har virksomheden undervejs fået rådgivning fra Det Syddanske EU-Kontor:

“Det Syddanske EU-Kontor har erfaring med at læse ansøgningerne og med at få dem sendt rigtigt af sted og hele processen omkring det. Det har vi ikke som mindre virksomhed, så det har været en meget stor hjælp”, siger Jacob Bendtsen.gråsten1

Artiklen fortsætter under annoncen

EU-konsulent Siri Bentzen har hjulpet Gråsten Teglværk, og hun ser virksomheden som et godt eksempel på, hvad man kan få ud af EU’s puljer og fonde:
“Gråsten Teglværk er en virksomhed som tænker i udvikling af nye produkter med et stort potentiale, som rækker ud over Danmarks grænser. Det er vigtigt, når man søger EU-midler til virksomheder”, siger Siri Bentzen.
CleanTechBlock skal efter planen introduceres på markedet i 2017.

29. marts 2024 Erhverv, Sønderborg

1019 husstande er uden strøm

29. marts 2024 Erhverv

Ifølge Elnetselskabet N1 mistede 1019 husstande i Sønderborg – blandt andet i Jørgensgaard – strømmen ved midnat. N1 arbejder på at lokalisere fejlen og venter at der er strøm igen natten til fredag omkring klokken 02.

Læs mere...