Grøn omstilling var overskriften i EU-debat på Hotel Alsik

SYNERGI-formand Bendt Bendtsen byder velkommen. Foto: Ole Kæhler
SYNERGI-formand Bendt Bendtsen byder velkommen. Foto: Ole Kæhler
28. maj 2024 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

Danfoss og SYNERGI havde tirsdag eftermiddag sat scenen til en EU-debat på Hotel Alsik og den kom til at handle om den grønne omstilling. SYNERGI er en interesseorganisation, der arbejder for, at Danmark begynder at bruge energien klogere – i industrien, i de offentlige bygninger og i de danske hjem.

Det var bestyrelsesformanden for SYNERGI, tidligere minister Bendt Bendtsen, der bød velkommen og han overlod det til journalist Niels Krause-Kjær at styre debatten.

Politikerpanelet bestod af Niels Fuglsang fra Socialdemokratiet, som allerede sidder i EU-parlamentet, Bergur Løkke Rasmussen fra Moderaterne, som også er i parlamentet, Villy Søvndal, som er kandidat for SF, Venstre-kvinden Ulla Tørnæs, som tidligere har været i EU, kandidaterne Steen Holm Iversen fra Konservative og Anne Sophie Callesen fra Radikale Venstre.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi er bagud på den grønne omstilling, som er en bunden opgave. Vi køber stadig gas af Putin – der skal ske en del på klima- og miljøområdet. Derfor håber jeg på, politikerne i panelet åbner for de nødvendige holdninger”, sagde Bendt Bendtsen.

Steen Holm Iversen fra Konservative sagde, at gøres der ikke noget, så venter der mange klimakatastrofer i de næste årtier.

Ulla Tørnæs, Venstre-kandidat, var den første, som fik ordet og hun er bekymret:

“Jeg er bekymret for, at den yderste højrefløj får magt i EU – de anerkender jo ikke, der er en klimakrise”, sagde hun og den bekymring deler SF-kandidat Villy Søvndal:

Artiklen fortsætter under annoncen

“Den yderste højrefløj kan forsinke den grønne omstilling og det er alvorligt. I dag har vi alle rapporterne og den rette teknologi til at gøre noget”.

Niels Fuglsang, der allerede sidder i parlamentet kunne fortælle, at det seneste EU-valg var et klimavalg:

“Og siden har meget af arbejdet i EU handlet om grøn omstilling”, sagde han.

“Og det skyldes, der var voksne, som satte sig sammen – og så skal vi huske, at det jo ikke alene handler om, hvad Danmark vil. Vi er 15 politikere fra Danmark i et parlament med 720 medlemmer, så det handler også om andre lande”, sagde Bergur Løkke Rasmussen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Anne Sophie Callesen fra de Radikale fortalte om en tendens, som hun oplever, når politikere taler om grøn omstilling:

“Når politikere taler om grøn omstilling siger de, at den skal være socialt retfærdig, men det er den ikke. Alligevel er den grønne omstilling også en mulighed, fordi der spares på energiregningen”

“Det bliver spændende at se, hvad der skal ske med transportområdet og indenfor byggeriet. Indenfor byggeriet er der vilje til omstilling. Og der skal ske noget på landbrugsområdet og her møder det modvilje”, sagde Anne Sophie Callesen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Så den grønne omstilling bliver dyr og den vil gå ud over nogen. Til gengæld bliver det meget dyrere ikke at gøre noget – og her i landet har vi en regering, som ikke er stærk, når det gælder miljøet. Se bare Cheminova”.

Villy Søvndal nævnte, at Danfoss lever af den grønne omstilling.

“Og i Danfoss mener de, at vi skal sætte barren højt og også hæve afgifterne”, sagde han.

“Stormfloden må ha’ forskrækket ethvert tænkende menneske og det ligger fast, at vi ikke kan forhandle med klimaet. Vi skal gøre noget og det kan kun for langsomt”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Bergur Løkke Rasmussen fra Moeraterne mener også, at klimaudfordringerne er en bunden opgave.

“Og vi skal ha’ et system, der indregner prisen på CO2 der, hvor den bruges. Det skal koste at udlede”.

For at hjælpe landbruget lidt på vej i den grønne retning, så sagde Niels Fuglsang, som jo allerede sidder i parlamentet:

“Carlsberg efterspørger i dag bæredygtige råvarer og kan dansk landbrug ikke levere dem, så henter Carlsberg dem i udlandet”.

Niels Krause-Kjær gjorde klimaudfordringer ganske tydelige:

“Havde vi været til EU-møde i Italien, Spanien eller Ungarn, så havde vi ikke talt om grøn omstilling”.

Den greb Villy Søvndal fra SF, som sagde:

“Det skyldes den yderste højrefløj, som står rigtigt stærkt i nogle lande. Den vil ikke tage imod flygtninge, den er tæt på Putin, den ser ingen klimaudfordringer og vil heller ikke samarbejde. Kort sagt er det en dumhedsbevælgelse”.

Her er der billeder fra debatmødet.

22. juni 2024 Kultur, Sønderborg

Her kan du se Skt. Hans-bål

22. juni 2024 Kultur

I morgen, søndag, er det Skt. Hans og det fejres en masse steder i kommunen – og her kan du se de steder, som har fortalt SønderborgNYT, at de vil tænde bål. Meteologerne har lovet tørvejr – og heldigvis er der ikke varslet forbud mod at tænde bål. Fluepapiret: Til Sankt Hans er der både […]

Læs mere...