Handicapforening til kulturoplevelse i Café Figo

22. oktober 2014 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Onsdag aften hygge næsten tyve medlemmer af handicapforeningen i Sønderborg sig med god mad og kultur på Café Figo, hvor Allan Breckling havde sat scenen til en ekstra Bogcafé.

Allan Breckling læser op fra begge café-gæsterne.

Allan Breckling læser op fra begge café-gæsterne.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg havde en snak med Allan Breckling, der tilbød at lave en Bogcafé med Bettina Skrubbeltrang og Carsten Skov”, siger Svend Wilkenskjeldt, der er bestyrelsesmedlem i Dansk Handicap Forbund i Sønderborg. Han fortæller at bestyrelæsesmedlemmerne skiftes til at lave arrangementer for medlemmerne.

Formanden i foreningen er Bente Rey, der tilføjer, at der har været en sheltertur, oplevelser med naturvejleder, handciapvenlige motionsaftener på idrætshøjskolen, københavnertur og meget andet.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi skal snart til Varde og besøge Fruens Vilje og vi skal også høre om Nydamsbåden”, siger Bente Rey, der også er med til at sikre oplevelser til medlemmerne.

“Vi er meget interesserede i at lave arrangementer sammen med andre, så de skal endelig henvende sig”, siger Bente Rey. Hun tænker naturligvis, at det bliver muligt at byde medlemmerne på endnu mere, hvis der er flere foreninger, der går sammen om regningen.

Hudløst ærligt

“Jeg har altid skrevet. I begyndelse var det mest prosa, men da jeg blev ramt af depression, begyndte jeg at skrive små sætninger og stikord på papirlapper, som jeg gemte”, siger Bettina Skrubbeltrang, der var inviteret for at fortælle om sin digtsamling: Jeg er ikke ligeglad – jeg er bare ikke glad.

Artiklen fortsætter under annoncen

Digtene beskriver stemninger og tanker fra den tid, hvor digteren var syg.  Flere af tilhørerne gav udtryk for, at det er modigt af hende at udgive digtene fra den svære tid.IMG_3384

“Det er vigtigt, at kendte mennesker træder frem og fortæller om de lidelser, der rammer dem. Men det er ligeså vigtigt at vi, der bare har helt almindelige liv, også gør det”, siger Bettina Skrubbeltrang.

Artiklen fortsætter under annoncen

Bettina Skrubbeltrang var ikke den eneste i lokalt, der kender til depression. Andre fortalte også om deres erfaringer og konklusionen blev, at det er godt, at det er noget, man kommer igennem, at der er lys for enden af den mørke tunnel.

“Og vejen er altså behandling og siger lægerne, at der skal medicin til, så skal der dét. I hvert fald en tid og så er det om at få ryddet op i tankerne”, siger Bettina Skrubbeltrang. Hvis ikke det mentale indeklima sikres, så kan der ske tilbagefald.

Artiklen fortsætter under annoncen

Helten deserterede

Bogen Knacker, der handler om en sønderjyde, der skal kæmpe for tyskerne i Den Store Krig, er skrevet af Carsten Skov, der ligesom Bettina Skrubbeltrang er debutant. Forskellen på Torben Skov og mange andre nye forfattere er, at Knacker er solgt i mange eksemplarer.

“En Knacker er en, der solgte madvarer og andet af ringe kvalitet til tyskerne i tiden efter 1864”, siger Carsten Skov og fortæller, at hans bog handler om en soldat, der er hjemme på orlov. Han bliver tvunget til at rejse til fronten i Frankrig inden hans orlov er udløbet og det ender så med, at han deserterer i stedet for at tage toget sydpå.

Bettina Skrubbeltrang beskriver sin virkelighed under sygdomsperioden knivskarpt.

Bettina Skrubbeltrang beskriver sin virkelighed under sygdomsperioden knivskarpt.

“Dengang var der gendarmer, som vogtede over sønderjyderne og sikrede, at de fremstod som tyskvenlige”, siger Carsten Skov. Hans gendarm havde han det lidt svært med i starten, fordi han skulle helst kunne se ham for sig, når han skrev. Gendarmen skulle være en, som sønderjyderne ikke kunne stole på og han skulle være ligeglad med, hvad sønderjyderne sagde.

“Pludselig kom navnet Karl Holz til mig og så gik det legende let med at skrive ham videre i bogen”, siger forfatteren. Hans oplæg fik flere til at komme med små fortællingen fra deres egne familier og der er jo ikke mange familier her på egnen, der ikke blev ramt af Den Store Krig, den 1. Verdenskrig.

Bettina Skrubbeltrang arbejder lystigt på sin næste digtsamling, der slet ikke skal handle om sygdom – og Carsten Skov går og tænker på, at han kan skrive om de mange enker, der jo også blev en del af historien om 1. Verdenskrig.

“30.000 unge, danske mænd drog i krig og de 6.000 kom ikke hjem igen. Og en del af de hjemvendte havde krigsskader på krop eller sjæl”, siger Carsten Skov.

billede