Pressemeddelelse:
Søndag den 30. marts har 16 dygtige sønderjyske kokke sat hinanden i stævne på Gram Slot. Her skal kokkene i små grupper udvikle et væld af små bidder af Sønderjylland. Råvarerne til det fælles råvarebord, som kokkene skal vælge ingredienser fra, leveres af over 30 forskellige sønderjyske producenter.
– Når kokkene er færdige, udvælger de to kendte tv-kokke Thomas Herman og Thomas Castberg de syv små retter, der kommer med på den fælles sønderjyske tapas-tallerken. Tallerkenen vil blive ledsaget af en særlig mojn-drink, shaket af en professionel cocktailmager. Og også den skal med på danmarkstourné, fortæller projektleder Tanja Have fra Destinationsudvikling
Sønderjylland.
Imens kokkene arbejder, er alle interesserede inviteret til at følge deres arbejde og også selv gå på opdagelse i det sønderjyske køkken. Gram Slot serverer en særlig sønderjysk frokostbuffet med noget for enhver smag. Imens står de sønderjyske producenter klar i Gårdbutikken med et væld af indbydende varer – og til en snak om, hvad der gør sønderjyske fødevarer til noget ganske særligt. Ligeledes indledes arrangementet af historiker og forfatter Inge Adriansen, der fortæller om de stolte sønderjyske madtraditioner.
Sønderjysk mad hitter
Bag arrangementet, der har fået titlen ”En bid af Sønderjylland” står Destinationsudvikling Sønderjylland, der er det fælles turismesamarbejde mellem Tønder, Haderslev, Aabenraa og Sønderborg. Selvom samarbejdet kun har været i gang i lidt over et år, bærer det allerede frugt i form af opsigtsvækkende arrangementer og initiativer som f.eks. det rullende sønderjyske kaffebord og sønderjysk mesterskab i Brødtorte. Og det er noget, som turisterne i de store byer har fået smag for.
– Vi har deltaget på messer og ved en lang række arrangementer for at åbne potentielle turisters øjne for det sønderjyske køkken. Uanset hvor vi kommer, er oplevelsen den samme: Begejstring, lange køer og masser af nysgerrighed på, hvad vi kan tilbyde af oplevelser i Sønderjylland. Så vi har fat i noget af det helt rigtige ved at profilere den særlige sønderjyske madoplevelse. Det bygger vi nu videre på med det rullende sønderjyske tapasbord, siger Tanja Have.
Planen er, at imens tapasbordet rykker ud i Danmark, vil man også rigtig mange steder i Sønderjylland kunne finde de samme retter på områdets menukort. Samtidig bliver alle opskrifterne samlet i en særlig tapas-opskriftssamling, som gæsterne fremover kan tage med hjem fra de af områdets restaurationer og cafeer, der har sønderjysk tapas på menuen. Opskriftsamlingen kan ligeledes hentes på Destinationsudviklings Sønderjyllands hjemmeside og kan frit benyttes af både professionelle og private.
Sønderjylland skal markedsføre Danmark
Selvom det endelige indhold på det rullende sønderjyske tapasbord først udvælges på Gram Slot den 30. marts, er der allerede bud efter det. VisitDanmark, der står bag den fælles markedsføring af Danmark i udlandet, mener nemlig, at de rullende, sønderjyske smagsoplevelser er et særligt stærkt kort, når Danmark skal markedsføres.
– VisitDanmark har allerede inviteret os til at deltage i to messer i Hamborg og Bremen. Normalt er det noget, man skal betale for at være med til. Men vores rullende sønderjyske koncepter er blevet opprioriteret i den generelle markedsføring af Danmark, fordi de på en sjov og anderledes måde formidler de unikke oplevelser, du kan få i Danmark. Så derfor er vi inviteret til at deltage gratis. Vi er selvfølgelig stolte af, at VisitDanmark på den måde vurderer, at Sønderjylland og vores koncepter er særlig gode for markedsføringen af Danmark, siger Tanja Have.
Ikke kun smagsoplevelser
Den sønderjyske tapastallerken er det nyeste tiltag i kampen om turisternes gunst, men selvom overskriften i dette tilfælde er den sønderjyske smagsoplevelse, handler synliggørelsen af Sønderjylland dog ikke blot om mad.
– Vi har udvalgt de tre fyrtårne, vi gerne vil have, at turister fra både ind- og udland skal kende os for. Det er vores historie, vores natur og så selvfølgelig vores helt særlige køkken. Det sønderjyske egnskøkken er nemlig blandt de mest autentiske og bedst bevarede i Danmark. Det skyldes vores særlige historie, hvor vi i høj grad har værnet om de danske traditioner i årene under tysk herredømme. Men også vores natur og geografi er afgørende for det væld af kvalitetsråvarer, der bruges i det sønderjyske køkken. Så på den måde hænger de tre styrkepositioner nøje sammen, og i de kommende år vil vi benytte dem alle tre til at både sammen og hver for sig til at åbne omverdenens øjne for alt det gode, vi i Sønderjylland kan byde på, slutter Tanja Have.