Hjemmeværnet markerer 71-årsdagen for fly-ulykke

16. september 2015 Kultur

Onsdag klokken 18 begynder en mindehøjtidelighed for engelske flyvere, der styrtede ned på Als under Anden Verdenskrig. Ceremonien begynder ved Den Lodne Bøg i Nørreskoven. Herfra går man samlet til Englænderhøjen, hvor viceborgmester Aase Nyegaard holder tale, skriver Hjemmeværnet i en pressemeddelelse.

Historien

Foto: Flemming Nissen

Foto: Flemming Nissen

Artiklen fortsætter under annoncen

Natten mellem til den 16. september 1944 kolliderede to Halifax bombefly kl. 01.05 i luftrummet over Nørreskoven og vragdele spredtes over et stort område mellem Elstrup – Østerholm – Hundslev.

De to besætninger på hver 7 mand blev dræbt på stedet.

Den tragiske hændelse skete efter at flyene havde deltaget i et bombetogt mod Kiel og var på vej hjem til basen i England.

Det australske fly ført af englænderen Lt. A. Hutchinson styrtede ned  midt inde i skoven og det canadiske fly ført af canadieren Gallagher styrtede ned i udkanten af skoven mod vest.

Artiklen fortsætter under annoncen

De dræbte besætninger

Ligdelene af de 14 besætningsmedlemmer blev så vidt muligt identificeret og samlet op, hvorefter de blev begravet på kirkegården for allierede flyvere i Aabenraa den 18. september 1944download

Flere ligdele blev efterladt af tyskerne, men senere samlet sammen af daværende skovfoged Angelo og lokale beboere og begravet i højen og et propelblad fra et af flyene blev sat som mindesmærke. Den 5. juni 1945 blev der holdt en mindehøjtidelighed ved højen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Efter krigen blev de i højen begravede ligrester ført til de allierede flyvergrave i Aabenraa og der blev rejst en mindesten med inskriptionen: RAF 16-9-1944.

Propelbladet findes i dag på museet på Sønderborg Slot.

Informationstavle på stedet er sat på 60-års dagen, 16. september 2004

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
8. august 2022 Politik, Sønderborg

Unibrew og ReKom gør klar til gadefest ved havnefronten

8. august 2022 Politik

Gadefest Tour er et initiativ fra Royal Unibrew og ReKom Group og konceptet transformerer midlertidigt gaderummet til et pulserende fællesskab, hvor der er plads til store som små armbevægelser. Det ændrer rammerne for hvordan borgerne oplever samt bruger byen og dens rummelighed. Det er et åbent event, der er gratis at deltage i, skriver Unibrew […]

Læs mere...