House of Science: Børn gør dét, de ser en mening i

26. oktober 2014 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

I ProjectZero sidder Peter Rathje og tænker på, hvordan han får os til at skrue ned for CO2-forbruget, så Sønderborg kan komme ned på nullet. ProjectZero er heldigvis ikke alene på klimafronten. Birgitte Bjørn Petersen sidder i House of Science, hvor hun også arbejder for et bedre klima – men på en helt anden måde end ProjectZero.

Birgitte Bjørn Petersen deler klimavenlig lærdom ud til børn i alle aldre.

Birgitte Bjørn Petersen deler klimavenlig lærdom ud til børn i alle aldre.

Artiklen fortsætter under annoncen

“ProjectZero viser, hvad der kan gøres for at dæmme op for det “klima-fjendtlige” forbrug og motivationen er, at de mennesker, der så gør noget, de sparer nogle penge”, siger Birgitte Bjørn Petersen til SønderborgNyt.

Målgruppen i House of Science er børn og unge.

“Og hos dem tæller det med at spare penge slet ikke. Men kan de se en mening i for eksempel at sortere sit affald, så gør de det”, Birgitte Bjørn Petersen. Og der sættes ind, mens børnene går i børnehave eller dagpleje. Der har været projekter, hvor de små størrelser lærte, at affald ikke bare er affald.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Dét, som de helt små børn lærer, når ud i hjemmene”, siger Birgitte Bjørn Petersen.

Storforbrugere

House of Science stod bag en telt-tur for skolebørn – og selvfølgelig er det sådan, at der ikke lige er en stikkontakt i nærheden, når der sættes telt op i naturen.

“Det gør dem bevidste om, at både ipad og mobil bruger strøm, der kan hentes overalt og ovenikøbet miljørigtigt med en solcelleoplader”, siger Birgitte Bjørn Petersen.image_preview

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er meget vigtigt, at børn og unge kommer med på klima-bølgen. Det er nemlig dem, der er storforbrugere af electronic , tøj og meget andet.

“De unge skal have valgmuligheder og ser de en mening i at bruge solcelleopladere, så bruger de dem”, mener Birgitte Bjørn Petersen. Hun sikrer også, at unge lærer, hvor meget CO2, der slippes ud i atmosfæren, når der laves en t-shirt.

“Og på den måde prøver vi gennem vores projekter at indprente, at det er smart at handle klimarigtigt”, siger Birgitte Bjørn Petersen. Det er ikke alle producenter, der vælger at fremstille deres varer med den CO2-dyreste løsning.

Artiklen fortsætter under annoncen

Børn, unge og videnskab

Når der skal findes alternative løsninger til den forurenende fremstilling af alverdens ting og sager, så er det ingeniørerne og andre teknisk begavede, der skal slippe deres kreativitet fri.

“Videnskaben er herlig, fordi den er den, der kommer med løsningerne på problemerne”, siger Birgitte Bjørn Petersen. Og derfor er det vigtigt, at flest mulige unge vælger videnskaben, når de skal have en videregående uddannelse.

Energi-rigtige biler er også et klima-rigtigt skridt.

Energi-rigtige biler er også et klima-rigtigt skridt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Foto: SDU

Foto: SDU

House of Science sørger for, at elever på ungdomsuddannelserne møder forskellige ingeniørstuderende fra universitetet  – og folkeskolelever møder elever fra ungdomsuddannelserne.

“Det virker helt fantastisk, når det er unge, der lærer andre unge nogle ting”, mener Birgitte Bjørn Petersen. Hvis det er elever fra ungdomsuddannelserne, der lærer folkeskoleelever, hvad naturvidenskab har med vores hverdag at gøre, så bliver der lyttet.

“Det gavner klimaet, når unge ser naturvidenskaben i deres egen hverdag. Så kan genbrug og klimarigtige valg blive en sport”, siger Birgitte Bjørn Petersen. Og lige så vigtigt er det, at der er flere unge, der bliver grebet af naturvidenskaben.

“Flere studerende på naturvidenskabelige studier er også vores mål. Og her arbejder vi sammen med virksomhederne, hvor børn og unge kan opleve, hvad det er, de studerende fra de højere læreanstalter laver, når de er færdige med studierne”, siger Birgitte Bjørn Petersen.

Kort sagt tilbyder House of Science spændende og vedkommende undervisning, der gavner klimaet og sikrer fremtiden.

“Vi sender børn videre fra ABC til ph.d.”, slutter Birgitte Bjørn Petersen. Hun har ansvaret for at binde de mange mennesker i de forskellige projekter sammen, så børn og unge får sjove, spændende og klimarigtige oplevelser og sender dem i den rigtige retning, når det gælder  klima-venlige levemønstre og valg af uddannelser.

21. maj 2024 Kultur, Sønderborg

Skal Sønderborghus tages af salgslisten?

21. maj 2024 Kultur

I sommeren 2022 besluttede Byrådet at sætte en række kommunale bygninger til salg, så der kunne spares penge, men nu opfordrer forvaltningen til, at Byrådet tager to bygninger af salgslisten. Det drejer sig om Sønderborghus og også Riecks Arkæologiske Stensamling i Svenstrup. Forvaltningen har talt med bestyrelsen i Sønderborghus, der ikke ønsker at overtage bygningerne […]

Læs mere...