I 1864 skød preusserne ikke efter civile

Historiecentret. Arkivfoto: Ole Kæhler
Historiecentret. Arkivfoto: Ole Kæhler
27. marts 2024 Sønderborg Skrevet af: Ole Kæhler

I påskedagene er der soldater i gamle uniformer og kvinder i klæder anno 1864 i Historiecenter Dybbøl Banke og de er klar til både at vise og fortælle om livet i skanserne i 1864.

“Som noget nyt er vi begyndt at samle oplysninger om civilbefolkningen, swå vi kan fortælle, hvordan de blev ramt af krigen. Vi ved, at i Sønderborg var der 16 civile, som blev dræbt – og selvom der ikke var regler for krig, så skød preusserne ikke efter civile”, siger Ditte Kock fra Historiecenter Dybbøl Banke. Hun fortæller, at endnu en fra Sønderborg blev dræbt nogle måneder efter slaget ved Dybbøl.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Han havde fundet en granat, som han tømte for krudt. Men den sprang og han blev dræbt”.

Selvom der ikke blev skudt efter civile og selvom de var flyttet udenfor granaternes rækkevidde, så var der alligevel mange, der døde.

“Antallet af døde på Als, hvor der var 23.000 indbyggere og lige så mange soldater, steg med 108 procent og i Ulkebøl steg den med 190 procent. Forklaringen er, at soldater blev syge og de smittede civilbefolkningen”, siger Ditte Kock. Hun fortæller også, at der var soldater hele vejen op gennem Jylland og nu er historikerne i gang med at kortlægge, hvor høj dødeligheden var blandt civile.

19. april 2024 Kultur, Sønderborg

Se og hør Kira Martini i Sønderborghus

19. april 2024 Kultur

Kira Martini har i de seneste år markeret sig som en formidabel kraft inden for vokaljazzens rige landskab. Med en stemme der formidler jazzens essens med kærlighed og autenticitet har Kira Martini hurtigt indtaget toppen af den danske jazzscene. Hendes repertoire spænder bredt og omfatter alt fra velkendte jazz-standards til egne kompositioner, brasilianske perler og […]

Læs mere...