IEA: Sønderborg Action Plan viser vi skal skrue op for energieffektiviteten

9. juni 2022 Politik
Dan Jørgensen. Pressefoto: Ulrik Jantzen
Dan Jørgensen. Pressefoto: Ulrik Jantzen

Mange tænker på termostater, når de tænker på energieffektivitet. På åbne vinduer i solskinnet, gardiner, der trækkes for, når mørket falder på og de andre spareråd, som har hørt hjemme i danske hjem i årtier. Og det er det, energieffektivitet er – men det er også meget mere og et helt centralt redskab i klimakampen og uafhængigheden fra sort russisk energi.

Det Internationale Energiagentur har netop udgivet en ny analyse, som viser, at det vil koste mere i det lange løb, hvis vi ikke øger vores globale indsats på energieffektivitet, end hvis vi gør det. Faktisk har vi potentiale til at spare, hvad der svarer til Kinas samlede energiforbrug, hvis vi fordobler energieffektivitetsindsatsen i dette årti, skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Den energi, vi sparer, er den grønneste, og energieffektivitet er helt afgørende for at nå verdens klimamål og blive uafhængig af sort, russisk energi. Konferencen og Sønderborg Action Plan er en global anerkendelse af vigtigheden af energieffektivitet. I dag har vi sat en ambition for at levere flere energieffektive løsninger globalt – og hurtigere. Det er vigtigt, at alle kommer i gang nu”, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen i en pressemeddelelse.

Samtidig kan energieffektivitet afbøde de stigende energipriser, bidrage til jobskabelse, sænke samfundsregningen og bidrage til at sikre energiuafhængighed.

Artiklen fortsætter under annoncen

Læs IEAs nye analyse her.

“IEA startede den årlige globale konference om energieffektivitet for syv år siden for at sætte gang i en verdensomspændende diskussion på højt politisk niveau, fordi vi ikke mente, at energieffektivitet fik den politiske opmærksomhed, dagsordenen fortjente. Denne uges konference har vist værdien af de bestræbelser. Ikke kun ved at bringe energi- og klimaledere fra hele verden sammen – men også for at øge ambitionerne og skabe mere handling på energieffektivitet, der skal bidrage til at tackle den globale energikrise. Jeg tror, at vi vil se tilbage på den her konference som et centralt øjeblik for styrket internationalt fremskridt, hvad angår energieffektivitet, der reducerer energiregningen for borgere, øger energisikkerhed for lande og skaber færre emissioner for vores planet”, siger IEA-direktør dr. Fatih Birol.

Artiklen fortsætter under annoncen

Mere end nogensinde før – med en energikrise i Europa og et klima, der kalder på global handling – er vi derfor nødt til at fokusere på energieffektivitet.

Det var præcis det, klimaledere fra hele verden gjorde ved IEAs konference om energieffektivitet i Sønderborg. Ledet af klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen blev Sønderborg Action Plan fremført.

Det er en plan, der cementerer vigtigheden af energieffektivitet og indeholder strategiske principper og politiske redskaber. De illustrerer tilgængelige og energieffektive løsninger for regeringer på tværs af sektorer.

Artiklen fortsætter under annoncen

Fakta om Sønderborg Action Plan:

Sønderborg Action Plan indeholder en række strategiske principper om energieffektivitet og politiske redskaber, som regeringer kan bruge og lade sig inspirere af.

En ny analyse fra IEA understreger, at energieffektivitet spiller en nøglerolle i at kunne indfri 1.5 graders-målet.

Flere end 20 ministre fra hele verden deltog i IEA-konferencen.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
26. juni 2022 Tour de France, REGIONALT

Tour de France får betydning for Flextrafik og busser

26. juni 2022 Tour de France

De store trafikale udfordringer i forbindelse med 3. etape i Tour de France fra Vejle til Sønderborg søndag den 3. juli betyder, at handicapkørsel, Flextur og øvrig åben flextrafik til 3. juli ikke kan bestilles via selvbetjening, men kun telefonisk på 76 608 608. Der er endvidere helt lukket for bestilling og udførelse af handicapkørsel, […]

Læs mere...