Iltsvind i fjordene ved Flensborg og Aabenraa

9. august 2014 Uncategorized Skrevet af: Ole Kæhler

Pressemeddelelse:

Store dele af Limfjorden, Aabenraa Fjord, Flensborg Fjord, det sydlige Lillebælt nord for Als og ned mod Langeland samt flere steder i Det Sydfynske Øhav er ramt af kraftigt iltsvind. Det viser nye målinger fra Naturstyrelsen.

Styrelsen overvåger løbende iltsvindet i Danmarks fjorde og lavvandede havområder, og på grund af den rekordvarme juli måned og kun meget lidt vind er der sat gang i iltsvindet, som normalt topper i august og september måned. Det skriver Naturstyrelsen i en pressemeddelelse.hav

Artiklen fortsætter under annoncen

– Vi er vant til, at der opstår iltsvind i de områder, hvor vandudskiftningen er meget begrænset, men det er mere sjældent, at iltsvindet indtræffer så tidligt, som det er tilfældet i år, fortæller cand. scient Tonny Niilonen fra Naturstyrelsen.

I flere af havområderne lugter der af svovlbrinte fra bundvandet som tegn på, at alt ilten er opbrugt. Man skal tilbage til 1999 for at finde et lignende iltsvind i Limfjorden.

Blæsevejr kan hjælpe

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvis iltsvindet fortsætter, så kan det have konsekvenser. Under et iltsvind søger fisk og andre dyr nemlig væk, mens fastsiddende bunddyr som muslinger kan overleve et stykke tid ved at lukke skallerne og »holde vejret«.

Hvis iltsvindet fortsætter, vil de fastsiddende bunddyr dø, og nedbrydningen af disse vil være med til at øge forbruget af ilt ved bunden.

– Konsekvenserne af iltsvindet afhænger af, hvor længe iltsvindet varer. En rask, lille sommerkuling kan stadig nå at forandre situationen til det bedre. Men den skal helst komme inden for de næste par uger, for ellers har vandet stået stille i meget lang tid efterhånden, siger Tonny Niilonen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Et raskt blæsevejr vil blande ny ilt i vandet og sende det iltrige vand ned til havbunden.