Inuit-shaman i Perlegade: Stop en halv og bliv hel

9. september 2019 Kultur

I forbindelse med initiativet: ”Kami – Inua, respekter naturfolkene fordi de respekter naturen”, gæster inuit shamanen Angajoq Nattoralissuaq Sønderborg.  Nærmere bestemt 1A Boligs lokale i Perlegade – og det er på lørdag klokken 15. hvor der er gratis adgang.

Respekten overfor naturen er i dag mere end aktuelt i en tid hvor naturen mere eller mindre bliver betragtet som en brugsgenstand og ikke som grundlaget for, at vi mennesker overhoved eksisterer, skriver arrangør Sönke Büsen til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

TV2 landsindsamlingen til fordel for at plante flere træer er et meget godt initiativ til at skabe en bevidsthed om nødvendigheden af større arealer med skov. Vores rovdrift på naturen og overforbrug har mange grunde, men afspejler på mange måder også, at vi ikke er helt i kontakt med os selv – med vores indre natur.

Det er ikke nok med ydre teknologiske, politiske og økonomiske tiltag, vi må også se os selv i spejlet – den måde vi handler overfor omverdenen. Når vi ønsker at leve med naturen og ikke imod den, må vi også prøve at blive ”hel” på vores indre plan, det vil sige komme i kontakt med vores oprindelige følelsesliv og ikke lade os styre af bestemte følelser der opstår, når vi inderst inde føler, at vi mangler noget. En manglen som vi så hurtigt kompenserer med et overforbrug.

Artiklen fortsætter under annoncen

Her kan vi så tage lære af naturfolkene, som f.eks. den oprindelige inuitkultur. Ifølge den oprindelige inuitkultur er verden en levende organisme hvis åndelighed betegnes som ”Inua”.  Denne åndelighed betegnes derimod som ”Kami” i den japanske Shinto naturreligion.

Naturfolkenes natursyn ligner på mange punkter hinanden. Især på et punkt, at man ikke bare tager fra naturen uden at vise respekt. Denne respekt har vi mistet i vores moderne verden, en respekt vi burde genfinde, hvis vi ønsker at forholde os til de miljømæssige udfordringer verden står over for.

Artiklen fortsætter under annoncen

Angajoq ønsker at fortælle om naturfolkenes shamanisme og han vil fremvise en inuit tromme-sang i håb om at dette vil bidrage til en bedre forståelse for bl.a. naturfolkenes verdenssyn og respekt for naturen.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk