Kære Brevkasse,
Jeg har en far, der er meget syg. Jeg er hans eneste pårørende. Mange spørgsmål af praktisk karakter melder sig allerede hos min far og mig, da vi er meget bevidste og realistiske om, hvor det bærer hen. Hvad skal der ske rent praktisk, når min far ikke længere er her?
Hilsen Caroline.
Kære Caroline,
Det er helt naturligt, at de praktiske spørgsmål fylder i jeres situation. Først og fremmest udsteder en læge en dødsattest, og lægen anmelder dødsfaldet til Sundhedsstyrelsen. Det er herefter normalt, at en pårørende kontakter en bedemand, som hjælper med det praktiske omkring begravelse eller bisættelse. Den, der kontakter bedemanden, anføres som kontaktperson for afdødes bo.
Efter dødsfaldet – og typisk efter, at begravelsen er vel overstået – vil Skifteretten skrive til dig, hvis du er noteret som kontaktperson. Brevet modtager du som digital post, og Skifteretten vil bede dig om at ringe til dem på en given dato og tidspunkt. Skifteretten vil på telefonmødet informere og vejlede dig om de forskellige måder, et dødsbo kan håndteres på.
Det kaldes ”skifteform”, og handler om, hvordan boets ejendele skal fordeles. Skifteretten vil også informere dig, såfremt der findes et notartestamente oprettet af din far, da notartestamenter gemmes digitalt hos Domstolene. Skifteretten er med andre ord, den myndighed, som kontrollerer, at behandlingen af boet går rigtig til.
Skifteretten foretager også kontrol af, at boets ejendele fordeles korrekt. Der er flere forskellige måder, hvorpå et dødsbo kan behandles, herunder boudlæg, privat skifte, bobestyrerbehandling med mere. Skifteretten vil ud fra de konkrete forhold omkring dødsboet, og efter en dialog med kontaktpersonen for boet, beslutte hvordan boet skal behandles.
Det er vigtigt at gøre klart, at Skifteretten alene vejleder omkring boets behandling, men de yder ikke konkret rådgivning. På www.domstol.dk findes en række blanketter og vejledninger til behandling af et dødsbo.
I din fars tilfælde vil det formentlig blive enten privat skifte eller bobestyrer. Det private skifte udføres af arvingerne selv, evt. med hjælp fra en advokat, mens en bobestyrer enten udpeges af Skifteretten eller fremgår af et af din far oprettet testamente. En bobestyrer udpeget af Skifteretten er advokat i den retskreds, som din far havde bopæl.
Hvis boet skal behandles som privat skifte, er det også muligt, at du vælger en advokat til at forestå skiftet på dine vegne, og i samråd med dig. Det kan føles som en stor opgave at skulle stå med behandlingen af et dødsbo – også fordi der er mange følelser involveret, når man også er pårørende til afdøde. Derud over kan der være mange nye juridiske begreber, som du skal forholde dig til i den forbindelse.
Jeg vil anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i dødsbobehandling og arv, når din far ikke længere er her, da du derved allerede inden opringningen til Skifteretten, kan få rådgivning om skifteformerne og alt andet praktisk i den forbindelse.
Med venlig hilsen
Advokathuset Muurholm
Hvis du vil læse tidligere spørgsmål fra SønderborgNYTs læsere – og læse advokatens svar og gode råd – så finder du tidligere spørgsmål og svar her.
Har du et spørgsmål til advokaten? Så send det til Advokathuset Muurholm på [email protected] eller pr. brev til Advokathuset Muurholm, Kongevej 58 i Sønderborg eller ring på tlf. 74 43 03 09.
Denne artikel er bragt i samarbejde med Advokathuset Muurholm.