Jydske Landsoldater og Bøffelkobbelhusets Venner lejer hus

11. december 2017 Kultur

Den selvejende institution Dybbøl Mølle, som ejer Bøffelkobbelhuset, har udlejet huset med tilhørende have til Jydske Landsoldater/Bøffelkobbelhusets Venner.

Fordi huset har stået tomt og ubenyttet i en årrække, har det lidt nogen skade, og der forestår nu for de nye lejere en hel del renoverings arbejder såvel indvendigt som udvendigt på huset, samt på hele grunden

Artiklen fortsætter under annoncen

Huset skal ikke bruges til egentlig beboelse, men som fortællerhus og et samlingssted for medlemmer af Jydske Landsoldater.
Haven skal være tilgængeligt for offentligheden og huset kan besøges, når det er bemandet og flaget er hejst.

Gruppens talsmand, Flemming Pallesen, siger i en pressemeddelelse:

”Planen er, at føre det indre af huset tilbage til omkring år 1900 , Finks tid, så vi skal ud og søge sponsorater til  projektet. Vi vil også se, om der ikke er nogle håndværkere eller andre, der har lyst til at give en hånd med”.

“I vores plan indgår også et samarbejde med Historiecenter Dybbøl Banke og Sønderborg Slot, idet BøffelKobbelhuset skal være et fortællerhus om krigen 1864 og specielt træfningen 22. februar 1864”, siger han videre.

Af lejekontrakten fremgår, at Jydske Landsoldater/Bøffelkobbelhusets Venner, forpligter sig til, at det fredede hus og have til enhver tid ser nydelig ud, idet det er et nationalt mindesmærke og har en væsentlig kulturhistorisk betydning.

Gravstedet i haven vedligeholdes fortsat af Forsvarsministeriets Krigergravstilsyn.

”Hvorfor lige os? – Jydske Landsoldater har formidlet krigen i 1864 gennem mange år, så det at få råderet over et historisk klenodie, lige der hvor det skete, er en meget stor ære for os”, Flemming Pallesen

Fra Den selvejende institution Dybbøl Mølles side er der stor tilfredshed med den indgåede aftale.

”Vi har i bestyrelsen meget længe søgt efter en varig løsning, således vi kan leve op til fredningsmyndighedens kendelse, og frem for alt så vi kan præsentere det besøgende publikum for et hus og en have, som ser ordentlig ud, og som kan formidle historien på en god måde. Vi er glade for at foreningen vil påtage sig denne vigtige opgave”, siger formanden, Jens Møller.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk