Jyllands-Posten: Banker bidrager til den onde spiral

3. juni 2014 Erhverv

Bankerne forskelsbehandler små virksomheder, som får en hårdere behandling, hvis de ligger i Udkantsdanmark.
Det fastslår tænketanken Kraka i en ny analyse af bankernes kreditgivning før og efter krisen, skriver Jyllands-Posten.by4

Små virksomheder placeret i Udkantsdanmark fik i 2009/10 – det vil sige efter, at finanskrisen fik bankerne til at stramme op – bevilget lån hver anden gang, de ansøgte i banken.

Artiklen fortsætter under annoncen

Virksomheder med samme soliditet, som ikke ligger i Udkantsdanmark, fik grønt lys til låneansøgninger i 8 af 10 tilfælde. Den forskel er ifølge Kraka signifikant, og det er en skævhed, som minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen kritiserer.

Postnummer vigtigere end indtjening

– Jeg er skuffet over, at bankerne ikke vurderer virksomhederne ud fra deres effektivitet, omkostninger og indtjening frem for deres postnummer. Så bidrager man til den onde spiral, for hvis ikke virksomheder kan få kredit og investere, kan de ikke sikre deres fremtid, siger han til Jyllands-Posten.

Holdningen i bankerne kan være med til at få endnu flere folk til at flytte fra yderområderne, advarer Dansk Erhverv.
Organisationen understreger betydningen af, at sunde virksomheder har de samme muligheder, uanset hvor de ligger. Ellers ender det med en polarisering af landet med to-tre områder, hvor virksomheder har muligheder.

– Der sker en vandring fra land til by, og den udvikling skal vi forsøge at dæmme op for. Derfor er det ekstra problematisk, hvis virksomheder ikke kan få kredit, siger Christian Ingemann, direktør i Dansk Erhverv.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
15. maj 2021 Gråsten, Samfund

BIOGAS: Svært for nogen at vide Nature Energy byggede uden at have fået lov

15. maj 2021 Gråsten

I Kværs sidder en undrende Hans Jørgen Vaarbjerg, som læste forvaltningens redegørelse for sagsgangen omkring byggetilladelsen til Nature Energys biogasanlæg i Kværs og særligt, at redegørelsen viser, at forvaltningen først fik besked om, at byggeriet var i gang fik at vide fem uger inden Sønderborg Kommune på forlangende fra Miljø- og Fødevareklagenævnet forlangte byggeriet standset […]

Læs mere...